Početna - IZDVOJENO - Stabla na cestama, pada prvi snijeg ozlijeđene djevojčice u Opatiji

Stabla na cestama, pada prvi snijeg ozlijeđene djevojčice u Opatiji

Za područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala DHMZ je zbog orkanske bure izdao crveni, najveći stupanj upozorenja, dok je narančasto upozorenje zbog sjevernog vjetra izdano za Liku, splitsku i zagrebačku regiju. Crometeo javlja da je bura u stalnom jačanju: naime, zabilježen je udar od 226 km/h, a ozlijeđene su djevojčice u Opatiji.

Najjača ovosezonska bura mogla bi imati udare i do 200 kilometara na sat, a HAK javlja da je zbog orkanske bure za sav promet već zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala od Bakra do Svete Marije Magdalene, riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje, državna cesta D54 Maslenica – Zaton Obrovački te Krčki i Paški most.

Na Jadranu puše orkanska bura, a u unutrašnjosti zemlje jak sjeverac. Crometeo je noćas oko tri sata javljao kako je na otoku Susku zabilježen orkanski udar bure od gotovo 120 km/h. Negdje oko ponoći u Zagrebu su udari vjetra bili oko 60 km/h. Ceste u Zagrebu su pune granja i smeća, a vjetar je rušio i kontejnere i kante za smeće. Vatrogasci su imali veći broj intervencija.

U Rijeci su sve dežurne službe na terenu, vjetar je rušio stabla, prevrtao kontejnere i odnosio krovove. Nekoliko stabala srušeno je na Mlaci, a jedno je palo pored Dječje bolnice Kantrida. Zabilježeno je i nekoliko prometnih nesreća uzrokovanih nevremenom. Navodno je oštećen i jedan autobus. Dežurne službe zabilježile su više od 30 intervencija samo tijekom noći na riječkom području. U nekim dijelovima Gorskog kotara pada susnježica.

Iako je već zabilježena najjača bura u dosadašnjem tijeku godine, iz minute u minutu bura na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana stalno jača! Na Jadranu na sjevernom i dijelu srednjeg dijela puše jaka do olujna bura s orkanskim udarima. Na nekim dijelovima podvelebitskog primorja bura je dosegla orkanski prosjek, a u zadnjem satu bilježe se iznimno opasni udari preko 200km/h! Južnije od Šibenika puše lugo i lebić. U Splitu su zabilježeni udari juga od 72 km/h.

Vrlo vjetrovito je i u unutrašnjsoti zemlje. U Krapini je zabilježen udar sjeverca od 97 km/h, a u Križevcima od 90 km/h.

Snijeg je pao na Sljemenu, Zavižanu, Platku, Pargu, vrhu Učke i višim predjelima Gorskog kotara, a zabijelio se i Klek iznad Ogulina. Za sve je kriva ciklona koju su meteorolozi nazvali Teodor.

Teškoće u prometu

HAK je izvijestio da je samo za osobna vozila otvorena autocesta A6 Rijeka – Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera (obilazak za ostala vozila je državnom cestom D3 kroz Gorski kotar).

Na autocesti A7 od čvora Draga do Šmrike (D8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A2 Zagreb – Macelj između čvorova Krapina i Đurmanec i na A7 između čvorova Vežica i Draga dodatno i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Male Kapele i čvora Otočac te čvorova Zadar 2 i Pirovac.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Iz HAK-a upozoravaju vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog srušenih stabala zatvorena je za sav promet Sljemenska cesta u Zagrebu.

Izlazak teretnih vozila pojačan je na Bajakovu u Bregani.

U prekidu su trajektne linije Brestova – Porozina, Valbiska – Lopar, Prizna – Žigljen i Stinica – Mišnjak, te katamaranska Novalja – Rab – Rijeka, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split i Korčula – Hvar – Split.

Zbog rekonstrukcije trajektnog pristaništa u luci Prizna, od 18. studenoga trajektni promet prema Pagu odvijat će se preko linije Stinica – Stara Novalja, dok će sadašnja linija Žigljen – Prizna biti u prekidu. Plovidbeni red odnosno vremena polaska trajekta bit će pravodobno objavljeni na službenim stranicama Jadrolinije.

Tramvajski promet redovit, u autobusnom poteškoće

Unatoč nevremenu, tramvajski promet u Zagrebu od jutra je redovit na svim linijama, a poteškoće se, uglavnom zbog srušenih stabala, javljaju u autobusnom prometu, izvijestio je Zagrebački električni tramvaj (ZET) nešto prije sedam sati.

ZET javlja kako je jako nevrijeme zahvatilo šire gradsko područje te prouzrokovalo poteškoće u autobusnom prometu. ZET je jutros javio kako autobusna linija 103 (Britanski trg – Kraljevec), koja je bila obustavljena zbog stabla koje se prepriječilo preko ceste, prometuje redovito cijelom dužinom trase.

Iz istoga je razloga linija 129 (Vrhovec – Mandaličina) skraćena do starog okretišta na Vrhovcu, linija 227 (Svetice – Gornji Bukovec – Jazbina – Bliznec) preusmjerena je preko Čreta, a linija 105 (Britanski trg – Kaptol) do Ilirskog trga.

Autobusna linija 203 (Svetice – Vinec – Krematorij) obustavljena je do daljnjega, kao i izvanredna linija 140 (Mihaljevac – Sljeme) i 226 (Kaptol – Remete – Svetice) piše tportal.hr/Hina/Crometeo.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...