Početna - IZDVOJENO - “Zdrav za pet”
zdrav za pet

“Zdrav za pet”

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj danas je održana konferencija za novinare na kojoj su javnosti prezentirani rezultati ulaznih anketa provedenih u prošloj školskoj 2012/13. godini u okviru preventivnog programa „Zdrav za pet“. Na konferenciji za novinare sudjelovali su Vladimir Mićović, ravnatelj nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Silvana Šimunić, voditeljica Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske.
Govoreći o preventivnom programu „Zdrav za pet“ voditeljica Šimunić je prisutne podsjetila da se program realizira u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode koji su 30. listopada 2012. godine potpisali Sporazum o suradnji u provedbi ovog programa. Glavninu aktivnosti čine edukativna predavanja te interaktivne i eko radionice s učenicima osnovnih i srednjih škola.
Ulazne ankete o stavovima i navikama učenika u pogledu štetnosti konzumiranja alkohola, droga i igara na sreću provedene su u 53 osma razreda u 22 osnovne te s učenicima 74 prva i druga razreda u 11 srednjih škola na području Primorsko-goranske županije. Dobiveni rezultati pokazuju da je 78% učenika 8. razreda jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića. 13% ispitanih učenika 1. razreda najmanje jednom je probalo marihuanu, 3% ih je eksperimentiralo s ecstasyem, a 26% ih je jednom ili više puta udisalo ljepila ili druga otapala.
Kada je riječ o kockanju i klađenju prednjače učenici (dječaci) pa tako rezultati dobiveni ispitivanjem učenika 2. razreda pokazuju da je u posljednjih mjesec dana (u odnosu na vrijeme provođenja ankete) njih više od 40% sudjelovalo u nekom od oblika kockanja ili klađenja.
Rezultate ulaznih anketa prezentirao je ravnatelj Mićović koji je naglasio kako smo prema dobivenim rezultatima na razini hrvatskog prosjeka te takvi rezultati izazivaju veliki oprez i govore da moramo pomoći roditeljima i mladim ljudima u razvoju. Jedan od načina u cilju jačanja asertivnih stavova mladih je i provođenje interaktivnih radionica preventivnog programa „Zdrav za pet“ koji se od ove školske godine provodi u svim osmim razredima osnovnih te u prvim i drugim razredima srednjih škola na području Primorsko-goranske županije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...