Početna - KULTURA - Žejanski zvončari u pol noći rade tri kruga oko sela, a sutra se podiže Pust
KUKULJANOVO, 08.02.2014. RIJEKA SMOTRA ZVONÈARA ZVONÈARI MAŠKARE, PUST... NA FOTO:ŽEJANSKI ZVONÈARI ŽEJANE SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

Žejanski zvončari u pol noći rade tri kruga oko sela, a sutra se podiže Pust

Peto godišnje doba na gornjem matuljskom području po tradiciji počinje na blagdan Tri kralja, a te će se užance i ove godine držati na Žejanama i Munama, pa su predstavnici zvončarskih skupina iz ova dva mjesta u društvu načelnika Marija Ćikovića i zamjenice Eni Šebalj najavili i start Pusta u Matuljima.

– U ponoć sa 5. na 6. siječanj zvončari delaju tri kruga oko sela, po jedan krug za sakega od tri kralja. Sve počinje i završava va škole kade se skuhaju i kobasice za zvončare i seh ki pridu, pije se črno vino, pa do kad ki more. A dizanje Pusta je u subotu, 6. siječnja od 16 sati na igralištu kade će bit veli šator, fažol i živa muzika, rekao je Valentino Doričić, u društvu kolege Gorana Doričića, u ime Žejanskih zvončara koji će ove godine preuzeti i ključeve Općine za vrijeme Pusta, pa će tako imati priliku u svom mjestu ugostiti i Miću zvončarsku smotru koja bi se trebala održati 3. veljače.

Ove godine, na podizanju Pusta sudjelovat će i „veterani“ zvončara, kako su najavili organizatori.

– Ovo leto je 30. obljetnica od kako su Žejanski zvončari bili va Verone na karnevale, 1988. leta, pa će zvončari ki su tad bili oprtit zvonci i storit krug po selu, kazao je Doričić.

Nakon Žejana, fešta će se u večernjim satima u subotu preseliti u Mune, gdje će kulminacija biti u ponoć kada se tradicionalno diže Pust.

– Va Mune je užanca da kad fine božićni blagdani, počne Pust, i traje do Pepelnice. Tako mi dižemo Pusta na pol noći sa 6. na 7. siječanj, a svi su pozvani da pridu i zabave se s nami, kazao je Ivan Mihaljek.

Sve pusne jude u Mune i Žejane pozvala je i zamjenica načelnika Eni Šebalj, podsjetivši kako je ove godine Pust kratak i traje do 14. veljače, stoga treba iskoristiti svaku priliku za uživanje u zabavi koju pusno vrijeme pruža.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Promotori turizma iz poštanske torbe

Otvorena izložba u Hrvatskom muzeju turizma  U opatijskom Hrvatskom muzeju turizma otvorena je izložba »Promotori turizma iz poštanske torbe«. Na ...