Početna - IZDVOJENO - Žestoki napad na Josipovića
Vukovar vlada
Foto: Goran Ferbezar/Pixsell, Hina

Žestoki napad na Josipovića

‘Njegov čin je podmukao i nedostojan predsjednika države’

Josipović je predložio da u Ustav uđu i životne zajednice različite od braka, pa je Burić (HDSSB) pobjesnio.

HDSSB-ov zastupnik Dinko Burić obrušio se jučer na prijedlog predsjednika Ive Josipovića da se u Ustav unese odredba da se “životnim zajednicama različitim od braka jamči pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu“, nazvavši Josipovićev čin podmuklim i nedostojnim predsjednika države.

“Josipovićev pokušaj da se u Ustav uvede kategorija prava homoseksualcima, odnosno pederima, kakva imaju i ostali je podmukao čin, nedostojan predsjednika države, to je nepoštivanje volje građana koji su na državnom referendumu o braku jasno rekli što misle o tradicionalnim vrijednostima”, izjavio je Burić u raspravi o Nacrtu promjene hrvatskog Ustava.

Josipovićev prijedlog ‘Neka u Ustav uđu i životne zajednice različite od braka’

“To je licemjeran i opasan korak ka uvođenju totalitarizma i ruganje biračima koji su bili pametni kad su birali sadašnju vlast i predsjednika Josipovića, a danas su zatucani, zaostali, primitivni”, izjavio je Burić u replici Damiru Kajinu koji je aktualizirao prijedloge što ih je Josipović, vezano za Ustav, dostavio Saboru.

Kajin je upravo prijedlog o životnim zajednicama označio najzanimljivijim.

Milanović: ‘Hrvatska je europska država. Ne pripadamo 19. stoljeću, kao neki’

Burić se obrušio i na Kajinovo spominjanje “fašistoidnog referenduma o ćirilici“, uzvrativši mu kako je fašistoidna bila agresija s ćirilicom na kokardama i granatama koje su padale na Vukovar.

No, Kajin je ustrajao na svojim izjavama, te ponovio “ne fašistoidnom referendumu o ćirilici”. Rasizmu treba reći ‘ne’, gasiti dvojezičnost u Vukovaru znači gasiti je i u Rijeci, ali i Mađarima, Slovacima i drugima, rekao je Kajin.

Poručio je da su manjine sveta stvar hrvatske države, da se sve može dirati, ali se (prava) manjina ne smije preispitivati.

Saborsku raspravu o Nacrtu promjene Ustava karakteriziraju brojne replike, verbalni dvoboji koji idu do osobne razine.

HDZ ustrajava da će se predloženim promjenama praktično onemogućiti mijenjanje Ustava na referendumu, da se želi ograničiti ulogu Ustavnog suda, te izručivanje jedne osobe ( Josipa Perkovića) Njemačkoj.

Ustav se mijenja dogovorom nekoliko stranaka, ne širokom javnom raspravom, rekao je HDZ-ov Željko Reiner.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...