Početna - IZDVOJENO - Živa knjižnica u Rijeci- Postani knjiga i ispričaj svoju priču
živa knjižnica
web

Živa knjižnica u Rijeci- Postani knjiga i ispričaj svoju priču

U sklopu projekta Živa knjižnica – Ne sudi knjige po koricama, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz Rijeke, organizirat će ove jeseni dvije žive knjižnice.

Prva će se održati sredinom listopada u Učeničkom domu “Podmurvice”, a druga 21. listopada u Narodnoj čitaonici. Kako bi uspješno organizirali ova događanja, Udruzi PaRiter potrebni su volonteri/ke, koji bi u knjižnici sudjelovali kao knjige.

Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica: jedina razlika je što su knjige ljudi, koji ne samo da informiraju i pričaju priču, već mogu i odgovarati na pitanja te ih postavljati. Na taj način otvara se neposredni, otvoreni i prijateljski dijalog između čitatelja/ica i živih knjiga te se na inovativni način utječe na dotadašnje stavove, smanjuju se negativne tenzije i jača empatija prema drugima i drugačijima. U živoj knjižnici čitatelji pomoću kataloga živih knjiga odaberu i ‘posuđuju’ knjigu na ograničeno vrijeme, te je nakon čitanja (razgovora koji traje otprilike 30 minuta) ‘vraćaju na policu knjižnice’.

Udruga PaRiter ovim putem poziva zainteresirane pripadnike/ce manjinskih skupina da svojim sudjelovanjem doprinesu ovom događanju te kroz dijalog i upoznavanje s čitateljima potaknu razbijanje stereotipa, međusobno prihvaćanje i uvažavanje, kao i bolje razumijevanje. Traže se predstavnice i predstavnici različitih etničkih i rasnih skupina, seksualnih i rodnih manjina te njihovi roditelji, osobe s različitim invaliditetom, beskućnici/ce, stranci (koji privremeno ili duže vrijeme žive u Hrvatskoj), roditelji djece s poteškoćama u razvoju, albino osobe… svi oni koji se prepoznaju i voljeli bi obogatiti živu knjižnicu svojom pričom.Sudjelovati mogu i osobe koje ne govore hrvatski jezik – udruga će osigurati prevoditelje.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...