Početna - IZDVOJENO - 09. prosinca – Međunarodni dan borbe protiv korupcije
foto: web

09. prosinca – Međunarodni dan borbe protiv korupcije

09. prosinca 2003. godine u Meridi u Meksiku potpisana je konvencija Ujedinjenih naroda protiv korupcije.

Korupcija predstavlja društvenu pojavu koja narušava temeljne ljudske vrijednosti i nanosi ogromne štete današnjem društvu. Ona je u najširem smislu svaki oblik zloporabe ovlasti radi osobne ili skupne koristi bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru. To je svaki čin kojim se, suprotno javnom interesu, nedvojbeno krše moral i pravne norme te povrjeđuju temelji vladavine prava. Međunarodni dan borbe protiv korupcije je jedinstvena prilika da se razmisli o njezinom štetnom utjecaju i načinu sprječavanja.

U cilju borbe protiv korupcije HZZO želi stvoriti uvjete za jačanje integriteta, odgovornosti i transparentnosti u radu, uvjete za sprječavanje korupcije na svim razinama i afirmirati pristup “nulte tolerancije” na korupciju, te spriječiti korupciju prije nego što do nje uopće i dođe. Stoga je osnovano Antikorupcijsko radno tijelo HZZO-a koje donosi prijedloge i daje mišljenja ravnatelju HZZO-a kako bi se poduzele mjere u borbi protiv korupcije.

Osiguranici o određenim nepravilnostima u radu radnika ili sumnjama na korupciju unutar HZZO-a, u sustavu zdravstvenih ustanova ili u nekom tijelu državne uprave s kojima su u kontaktu mogu poslati obavijest na email adresu: nepravilnosti@hzzo.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...