Početna - IZDVOJENO - 3,5 milijardi kuna – toliko će HEP platiti nova brojila
hep
web

3,5 milijardi kuna – toliko će HEP platiti nova brojila

HEP – Operater distribucijskog sustava (ODS) u zamjenu brojila i izgradnju sustava daljinskog očitanja i upravljanja mjernim podacima trebat će investirati oko 3,5 milijardi kuna u idućih 15 godina, a u 2016. se planira uložiti oko 100 milijuna kuna, rekli su u utorak čelnici te tvrtke.

Obveza zamjene brojila i uređenja priključaka najveći je investicijski pothvat u povijesti HEP ODS-a. Dužan je, naime, o svom trošku, ugraditi brojila s daljinskim očitanjem, i to u roku 5 godina za kupce s priključnom snagom većom od 20 kW, kojih je oko 15.300. Za kupce iz kategorije poduzetništvo s priključnom snagom do 20 kW, kojih je oko 110 tisuća, rok je 10 godina, a za oko 2,1 milijun kupaca iz kategorije kućanstva rok je 15 godina.  HEP ODS je obvezan u roku od godine dana donijeti provedbeni plan zamjene postojećih brojila (najmanje 95%), piše Poslovni hr.

Do daljnjega, pak, na snazi ostaje akontacijski sustav naplate električne energije (paušalni računi). Kućanstva imaju i mogućnost samoočitanja koja se, po novome, više neće naplaćivati (dosad 10 kuna). Više nije dopušteno naplaćivati izdavanje opomene kupcima kategorije kućanstva. Iz HEP ODS-a upozoravaju i na dužnosti kupaca kod traženja korekcija rata ili samoočitanja: ako kućanstva u sustavu samoočitanja tri uzastopna mjeseca ne dostave podatke o stanju brojila, mogu im ukinuti pravo na samoočitanje do isteka sljedećeg polugodišnjeg obračunskog razdoblja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...