Početna - IZDVOJENO - Konzultacije: Miletić i Pupovac za SDP, Sinčić ni za koga, Čačić spreman podržati i desne
kolinda
Foto: RTL

Konzultacije: Miletić i Pupovac za SDP, Sinčić ni za koga, Čačić spreman podržati i desne

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak poslijepodne počela je konzultacije o mandataru za sastavljanje nove Vlade s čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u 8. saziv Hrvatskoga sabora, a prvi je na Pantovčak stigao predsjednik IDS-a Boris Miletić koji je novinarima rekao kako je predsjednicu izvijestio da njegova stranka daje potporu Zoranu Milanoviću i vladi lijevog liberalnog centra.

Miletić je kazao kako je stav IDS-a jasan. “Spremni smo podržati vladu lijevog liberalnog centra pod uvjetom decentralizacije, o čemu smo se usuglasili sa SDP-om. IDS je dao potporu za mandatara vlade Zorana Milanovića”, rekao je Miletić nakon sastanka koji je trajao 15-ak minuta.

Zadovoljan je, kaže, što je tema decentralizacije postala najbitnija tema te je ustvrdio kako bi za državu bilo najgore da se ponove parlamentarni izbori. “Mislim da je Hrvatskoj potrebna čim prije nova vlada s punim ovlastima. Mislim da bi za državu najgore bilo ići u nove izbore”, rekao je.

Kako je potvrdio glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić, predsjednica Grabar-Kitarović već je telefonski razgovarala s Milanom Bandićem koji je u inozemstvu, a čija stranka ima dva mandata u Saboru, a tijekom dana telefonski će razgovarati i s Dragom Prgometom koji je u Sabor ušao na listi Mosta, a nakon toga osnovao novu stranku Hrid.

Prema Ustavu, hrvatska predsjednica mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika, a u ovome trenutku taj broj potpisa potpore nitko nema.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...