Početna - IZDVOJENO - 4. Liburnijski literarni Camino

4. Liburnijski literarni Camino

Gradska knjižnica i čitaonica “Viktor Car Emin” Opatija u povodu proslave Dana grada Opatije organizira 4. Liburnijski literarni Camino.

Liburnijski literarni Camino autorski je projekt Gradske knjižnice i čitaonice “Viktor Car Emin” Opatija koji Knjižnica ove godine organizira četvrti put za redom, zajedno sa svojim suradnicima, gostima i prijateljima. Liburnijski literarni Camino je manifestacija koja spaja književnost, glazbu, gastronomiju, prirodne ljepote, kulturnu i urbanu baštinu, nastala iz želje za doprinosom Knjižnice proslavi Dana grada Opatije. U tom jedinstvenom kolopletu pisane riječi, kulturne baštine svi sudionici i posjetitelji dobivaju nezaboravan iskustveni doživljaj liburnijskoga kraja u svoj njegovoj punini.

Njegovanjem, razvijanjem i naglašavanjem senzibiliteta prema književnosti i kulturnoj baštini, prirodnim ljepotama liburnijskog kraja uz popularizaciju pješačenja kao jednostavne, lako dostupne, korisne i zdrave navike koja, stapajući se sa pisanom riječi, zavičajnom baštinom, tradicionalnom gastronomijom (sa naglaskom na organske namirnice lokalnih proizođača), kroz razne radionice, predavanja, likovne izložbe i glazbena događanja  čini jedan jedinstven, originalan i kreativan literarno-glazbeno-gastronomski doživljaj.

Željeći zadržati kontinuitet, ne prekidajući započeto u lanjskim, pandemijskim uvjetima, 3. Liburnijski literarni Camino održao se online pozivajući sve zainteresirane na virtualno putovanje Liburnijom, ove se godine vraća svom ustaljenom ritmu uz poštivanje svih protuepidemijskih odluka i mjera. Ovogodišnji, četvrti po redu, Liburnijski literarni Camino održati će se u subotu, 24. srpnja 2021. uoči Dana grada Opatije i blagdana svetog Jakova, njegova zaštitnika.

Program započinje u jutarnjem terminu otvorenjem izložbe “Kamelija bajna”u suradnji sa Udrugom ljubitelja kamelija Opatija , uslijediti će radionice za najmlađe pod nazivom  “U svijetu vitezova” i “Viteški bonton” te likovno-kreativna radionica za odrasle “Jakobova kapica” pod vodstvom Zdenke Bilušić i Marine Šimić uz glazbenu pratnju dua “Moi Plus Toi”. Svoj doprinos programu dati će i Mara Doljak video premijerom “U prirodi sa prirodom” sa savjetima za siguran i zdrav boravak u prirodi za planinare, hodočasnike i avanturiste.

U popodnevnom terminu od 17:30h otpočeti će obalna i brdska ruta odnosno lagana šetnja od ogranaka Knjižnice u Lovranu i Kastvu prema Opatiji. Hodače će predvoditi članovi Planinarskog društva Opatija. Sudionici dvaju ruta sastati će se pred Gradskom knjižnicom i čitaonicom “Viktor Car Emin” Opatija gdje će uslijediti središnji dio programa “Literarni Camino”. Za sve sudionike biti će organizirano mjerenje tlaka i temperature u suradnji sa Crvenim križem Opatija, nakon čega će uslijediti dodjela Liburnijskih Compostela. Za delicije u gastro kutku pobrinuti će se Doris Vlah, a nakon toga će otpočeti središnji dio programa: Camino tribina – razgovor o dojmovima sa puta u Camino de Santiago sa gošćama koje su ga prehodale: Majom Klarić, Ivanom Štulić i Marinom Radošević.  Program će zaokružiti i upotpuniti live nastup benda “Duo Brutalero”.

Radi ograničenog broja mjesta i evidencije sudionika za sudjelovanje u programu potrebna je prethodna najava na e-mail: opatija.knjižnica@gmail.com ili na broj telefona: 051/ 712-987.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...