Početna - IZDVOJENO - Bandić izašao iz Remetinca
Bandić
web

Bandić izašao iz Remetinca

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izašao je jučer u 19:00 sati iz istražnog zatvora u Remetincu.  Nije bio raspoložen za izjave te je samo prošao pored novinara rekavši: ‘Hvala vam svima!’ Ispred Remetinca ga je dočekao prijatelj koji mu je pomogao nositi stvari, prenosi 24 sata.

To je izravna posljedica odluke Ustavnog suda koji je uvažio  tužbu Bandićevih odvjetnika i odlučio kako zagrebačkog gradonačelnika odmah treba pustiti na slobodu s tim da će se 15 milijuna kuna jamčevine uplaćene u državni proračun vratiti na depozitni račun Županijskog suda u Zagrebu.

– Uvažavajući činjenicu da se podnositelju (Milanu Bandiću) – rješenjem od 9. ožujka 2015. – stavlja na teret osnovana sumnja da je počinio nova kaznena djela, koja nisu istovrsna kaznenim djelima učin kojih mu je stavljen na teret prema prvotnom rješenju o provođenju istrage od 20. listopada 2014., Ustavni sud ocjenjuje da u okolnostima konkretnog slučaja nisu ispunjeni uvjeti da se podnositelju, do sada neosuđivanoj osobi, zbog “činjenja novih kaznenih djela … protivno uvjetima rješenja o jamstvu” odredi naplata iznosa jamstva od 15 milijuna kuna u korist proračuna, ukidanje mjere opreza kao uvjeta jamstva i određivanje istražnog zatvora na temelju članka 123. stavka 1. točke 3. ZKP-a. Ukidanjem osporenih rješenja u ovom ustavnosudskom postupku ostaje na snazi rješenje suca istrage Županijskog suda u Zagrebu broj od 19. studenoga 2014., kojim je ukinut istražni zatvor podnositelju ustavne tužbe kao i rješenje o određivanju jamstva i mjera opreza od 13. studenoga 2014. – pojasnio je Ustavni sud svoju odluku.

– Milana Bandića treba odmah pustiti iz zatvora, a novo ročište po prijedlogu USKOK-a bi se moglo održati u petak. On normalno može nastaviti obavljati gradonačelničku dužnost – rekao je odvjetnik Branko Šerić.

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec je oko 18.30 sati već pisao rješenje o puštanju Bandića iz Remetinca, te je on pušten iza 19 sati.

U petak će se održati istražno ročište na kojem će se raspravljati o zahtjevu USKOK-a koji je zatražio da se Bandiću produlji pritvor za dva mjeseca.  No, moguće je i da USKOK povuče svoj zahtjev, budući da je Ustavni sud ukinuo rješenje o određivanju pritvora.

No iako odvjetnik Šerić tvrdi da Bandić može normalno obavljati gradonačelničku dužnost, čini se da tome ipak nije tako.

Kako piše Večernji list, Bandić je sada u situaciji u kojoj je bio i prije mjesec dana. Može biti na slobodi, ali uz jamčevinu od 15 milijuna kuna i mjere opreza kojima mu je zabranjen kontakt sa svjedocima te mu je zabranjeno obnašanje gradonačelničke dužnosti.

Ustavni sud je, naime, jasno naveo kako to pitanje nije za Ustavni sud, nego su uputili da Županijski sud u Zagrebu ponovno riješi pitanje nužnosti mjere zabrane obavljanja gradonačelničkog posla.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...