Početna - IZDVOJENO - Čekaonica za ljude, strojeve i grad – Nadija Mustapić i Toni Meštrović
web

Čekaonica za ljude, strojeve i grad – Nadija Mustapić i Toni Meštrović

Građani Rijeke i posjetitelji moći će iskusiti živuću priču o povijesnoj industrijskoj luci i pojasu na kojem se proteže željeznica. Od prosinca 2013. godine umjetnici Nadija Mustapić i Toni Meštrović stvaraju višekanalni, site-specific audio/video rad pod naslovom Čekaonica za ljude, strojeve i grad, koji će biti instaliran u javnom prostoru, u čekaonici Željezničkoga kolodvora u Rijeci. Dođite u četvrtak, 5. veljače na domjenak s kojim se obilježava otvaranje projekta.

Čekaonica za ljude, strojeve i grad rezultat je cjelogodišnjega procesa sakupljanja audio i video zapisa o riječkoj luci, njezinim gatovima i dokovima, skladištima, silosima, kao i cijelome potezu željezničke pruge sa željezničkim kolodvorom u neposrednoj blizini, starim okretištem lokomotiva, svjetionikom i rafinerijom nafte.

Navedena mjesta znakovita su za grad i njegove stanovnike, kako povijesno, tako i strateški, ekonomski, politički, kulturalno i mitološki. Ova instalacija istražuje njihove preostale tragove, skrivene na industrijskim površinama ili zapisane u sjećanju radnika i njihovim razmišljanjima o budućnosti grada. U povijesti točke ulaza u grad i mjesta koja su Rijeku spajala sa svijetom, željeznica i luka ostale su nakon širenja grada u njegovom najužem centru. Premda je prostorna, strateška i gospodarska međupovezanost luke i željeznice u prošlosti omogućila gospodarski i industrijski razvoj grada, danas su luka i željeznica izložene promjenama. Dok luka gradi nove dokove radi proširenja kapaciteta, čekaonica kolodvora je mjesto koje se rijetko posjećuje. Čekaonica za ljude, strojeve i grad poziva na istraživanje ovoga prostora, njegovoga stanja, značenja i potencijala.

 

Radno vrijeme 

Umjetnička instalacija Čekaonica za ljude, strojeve i grad bit će otvorena za javnost svaki dan od 5. – 11. veljače, od 16:00 – 21:00h. U blizini čekaonice vlakovi dolaze i odlaze, lokomotive pomiču vagone duž tračnica, dizalice prenose terete, kamioni i tegljači voze između luke i obližnjih silosa, putnici se ukrcavaju u vlak, radnici prolaze kroz stanicu. Svi ovi zvukovi i aktivnosti postaju dijelovi kreacije, miješajući se sa zvučnim i vizualni prikazima u samoj instalaciji. Upravo zato, pozivamo vas da navratite nekoliko puta kako biste iskusili razgovor između instalacije i mjesta postava.

 

Radionice 

Umjetnička organizacija Musagetes na željezničkome kolodvoru organizira seriju od tri radionice koje će nadopuniti instalaciju i otvoriti raspravu o promjenama u gradovima:

  • četvrtak, 5. veljače, 16:40 – 17:30h – Kontekst 

Sastanak na prvome peronu Željezničkome kolodvoru Rijeka (Trg kralja Tomislava 1)

Site specific instalacija postavljena na kolodvoru odraz je nekoliko aspekata – povijesnoga konteksta, trenutačne situacije i preispitivanja budućnosti. Na ovoj radionici raspravljat ćemo o tim aspektima i kako oni utječu na rad. Primjećujemo li željeznicu uopće, njezine zvukove, mirise i prisutnost u samome srcu grada? Zapažamo li propadanje željeznice i utječe li ono na nas i naš grad?

Moderator: Ivana Golob

U suradnji s Građevinskom školom (prof. Asja Rukavina).

  • petak, 6. veljače, 18:00-19:30h – Prilagođavanje 

Sastanak u bistrou Cres na Željezničkome kolodvoru Rijeka (Trg kralja Tomislava). Sugeriramo sudionicima da dođu pola sata ranije kako bi doživjeli instalaciju.

Večer će biti inspirirana  idejom Borisa Groysa da se postojanost u gradovima može pronaći u ponavljanom odgađanju konačnog rješenja… konstantnom fragmentarnom prilagođavanju novim zadatostima.

Uvodna rasprava (moderator – Ivana Golob) bavit će se preispitivanjem koncepta vizije grada. Svatko od nas ima svoju viziju razvoja grada koja je subjektivna. Trebamo li imati zajednički viziju i kako ju formiramo, jedno je od pitanja koje ćemo dotaknuti. Pridružit će nam se umjetnici Nadija Mustapić i Toni Meštrović, koji će govoriti o svom iskustvu rada na području prostiranja željeznice, o energijama koje su susreli te u kojoj je relaciji njihov rad s estetskom i društvenom dinamikom željezničke postaje. 

  • subota, 7. veljače, 16:00 – 17:30h – Čekanje 

Vijeće mladih Benčić odlučilo se na jedinstveni način uključiti u održavanje izložbeČekaonica za ljude, strojeve i grad. Posjetitelji izložbe, u subotu između 16 i 17.30 sati, imat će priliku iskusiti vodstvo kroz instalaciju od sudionika projekta. Dječja razmišljanja, impresije i doživljaji otvorit će vam novu i drugačiju viziju na ovu instalaciju.

 

Mustapić i Meštrović su suvremeni umjetnici koji najvećim dijelom kreiraju video i audio instalacije. Surađivali su na velikim multimedijalnim projektima, instaliranim u muzejima i galerijama. Njihov suradnički rad prožet je društvenim pitanjima, šireći pritom kategoriju dokumentarizma u poetična multimedijalna senzorijalna iskustva.

 

Musagetes je umjetnička organizacija iz Kanade, čiji projekti ističu ključno i značajno mjesto umjetnosti u ljudskim životima. Kroz svoje projekte, u manjim gradovima Kanade, Italije i Hrvatske, Musagetes ostvaruje međusektorsku suradnju umjetnika i zajednica.

Rad na ovome projektu omogućen je kroz suradnju i podršku Grada Rijeke – Odjela za kulturu, HŽ Infrastruktura, HŽ Cargo, HŽ Putnički prijevoz, Željezničkoga kolodvora Rijeka, Luke Rijeka, Lučke uprava Rijeka i Plovputa.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...