Početna - IZDVOJENO - CIRKUS! Samostalna izložba akademskog kipara Nikole Vrljića
nikola vrljic
web

CIRKUS! Samostalna izložba akademskog kipara Nikole Vrljića

Danas u 19:00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci otvara se samostalna izložba akademskog kipara Nikole Vrljića pod nazivom CIRKUS!, a bit će izloženi radovi koje je umjetnik napravio u zadnje četiri godine.

Biti će izloženo desetak skulptura, a  kroz njih umjetnik istražuje odmak ljudskih proporcija koje su  skladne i uobičajene. Stvaranjem novog sklada, nalaženjem harmonije u disharmoniji, Nkola Vrljić traži nadrealno u realnom, stvarajući ciklus simpatičnih, ležernih, ali upečatljivih skulptura, osebujnih likova koji su svi redom ‘poispadali’ iz šatora nekog tematski neodređenog cirkusa. Remećenjem paradigmatskih skulptorskih proporcija umjetnik nudi metaforu svakodnevice, gdje bizarno zapravo jest uobičajeno, a drugačije, iskrivljeno, oskvrnuto, posebno, pretjerano i nakaradno zapravo jest realno.

Vrljićeva cirkuska ergela skulptura vješto koketira s groteskom, no autorov rad ne pretendira biti sarkastičan niti ulaziti u špekulacije oko direktne kritike i pridavanja cirkuskih epiteta umjetnosti, sceni ili institucijama, već ostavlja gledatelju prostor za donošenje vlastite percepcije cirkusantstva u našoj zajedničkoj svakodnevici i karakteristikama suvremenog života i društva.

Vrljićevi komični cirkuski likovi mala su hermetična samodostatna zajednica, zatvorena i rijetko ekstrovertirana, baš kao i kipari, za koju je teško detektirati što se to tu točno zbiva, a obilaskom aktera ovog cirkuskog postava autor vas poziva da to sami otkrijete.

Izložba CIRKUS! Nikole Vrljića u Pomorskom i povijesnom muzeju u posljednja je u nizu ‘postaja’ na putu njegovog ‘izložbenog cirkusa’, kojeg je kroz proteklu godinu predstavio u već četiri hrvatska grada; u Zagrebu (Gliptoteka HAZU; 16. travnja – 4. svibnja), Splitu (Dioklecijanovi podrumi; 17. lipnja – 2. srpnja), , Labinu (Gradska galerija Labin; 12. rujna – 30. rujna 2014.) te Vukovaru (Gradski muzej Vukovar; 10. listopada – 30. listopada 2014.).

Kustosica izložbe CIRKUS! Nikole Vrljića je Barbara Vujanović, čiji odlomak predgovora o izložbi možete pročitati u nastavku:

«Još od razdoblja romantizma umjetnici su rado posezali za (ne)stvarnošću i labilnošću začudnog svijeta cirkusa. Sebe same i općenito stanje umjetnosti poistovjećivali su s pajacima, uličnim zabavljačima i klaunovima, hiperboličnim i namjerno deformiranim likovima koji su skoro do nedavna zabavljali publiku u cirkuskim arenama. I kiparski atelijer Nikole Vrljića prometnuo se tijekom protekle tri godine u jednu takvu arenu. Posve spontano, čini mi se, okupila se atipična trupa: jedan bi lik nekom naoko slučajnom logikom povukao za sobom onog sljedećeg.
Prvo su na scenu izašli snagatori, krupni nagi muškarci, koji su svojim robusnim stavovima podsjećali na životinje, poput primjerice na tromoga medvjeda. Postupno su se ljudi razdvojili od beštija – pristigli su prgavi mladić Radovan i cinični majmun Rene, koji se u svojemu divljem pohodu na mopsu doima više kao onaj koji se sam dobro zabavlja, nego kao zabavljač. Među svim tim muškim pojavama ističe se artistica na žici, koja energično i graciozno grabi zrakom. A klaun pitate se, gdje li je on? Dokotrljala se lubanja Yoricka, preteče cirkuskoga lakrdijaša. Ona se i smije.»

Nikola Vrljić rođen je u Zagrebu 1980. godine. 2007. godine diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na devet samostalnih i desetak grupnih izložbi. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu te nekoliko natječaja za skulpture u javnim prostorima.
Vrljićev rad pratite na nikolavrljic.tumblr.com

Izložba u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja otvorena je do 3. prosinca 2014.

Radno vrijeme Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja:
ponedjeljak 9-16 sati, utorak-subota 9-20 sati, nedjelja 16-20 sati

Izložbeni ciklus CIRKUS! financijski podupiru Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb,
HULU Split, Primorsko-goranska županija, Grad Labin i Grad Vukovar.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...