Početna - IZDVOJENO - Danas na Ljetnoj „Momci s broda“
momci
web

Danas na Ljetnoj „Momci s broda“

Opereta Ivana pl. Zajca „Momci na brod“ u izvedbi Kazališta Mala scena iz Zagreba i komornog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu koja  održati će se u utorak, 14. srpnja 2015. u 21.30 sati na Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji.

Zajčeva komična opereta Momci na brod (Mannschaft an Bord) Ivana pl. Zajca imala je praizvedbu u Beču (Karltheater) 15. prosinca 1863. – bilo je to ujedno prvo izvođenje nekog Zajčevog djela u gradu u kojem je živio i djelovao osam godina (1862. – 1870.) i u kojem je u tome razdoblju izvedeno čak 11 njegovih djela. Na repertoaru se održala pet sezona i doživjela više od 60 izvedbi. Prvo je u nizu njegovih djela izvedenih i u zagrebačkom gornjogradskom kazalištu (1867.) i to kao prva domaća opereta od njegova osnutka.
U suradnji s Kazalištem Mala scena izvest će ju studenti Muzičke akademije kao podsjetnik na velikog kompozitora, ali i na djelo koje je zbog njegove – ne samo glazbene kvalitete – moguće transponirati u suvremenost. To je predstava u predstavi u kojoj će mlada pjevačka i glumačka energija naših studenata ući u dijalog s autorom, žanrom, ali i našim vremenom, tako različitim od onoga u kojem je djelovao veliki Zajc. (Snježana Banović, redateljica)
Obrada libreta: Vladan Švacov
Voditelji projekta u ime Muzičke akademije u Zagrebu: Vlatka Oršanić i Zoran Juranić

Redateljica: Snježana Banović
Dirigent: Zoran Juranić

Uloge:
Meštar Fabijan, učitelj: Marko Hergešić
Ema, njegova kći / Gospođa Marina: Antonia Dunjko, Maja Mužar, Manda Sviben
Marko, kadet: David Šeb, Ivan Šimatović
Tata Trifun, lučki kapetan: Josip Čajko, Igor Vlajnić
Bibiana, Trifunova žena / Gospođa Suzana: Paulina Đapo, Hana Hanas, Valentina Mekovec
Robert, kadet: Stefano Surian
Konobarica: Frana Marija Vranković
Kuririca: Karla Ledić
Komandant fregate: mo. Zoran Juranić
Mornari i žene: Aleksandra Bilanović, Nina Franulović, Andrea Grdenić, Ines Grubišić, Karla Ledić, Lucija Siruček, Ivan Rimac, Martin Feller, Luka Ivoš, David Ropac

SADRŽAJ:

Ratni brod privezan je u luci lučkoga gradića. Dok čekaju isplovljavanje, mornari su dobili dopuštenje za izlazak s broda pod nadzorom budnog oka hvalisavoga lučkog kapetana, tate Trifuna (tenor), koji im svakodnevno prepričava svoje ratne uspjehe. Jedan od kadeta, Marko Kraljić (bariton), zaljubio se u lijepu kćer učitelja, meštra Fabijana, Emu (sopran). Zaprosio ju je, no Emin otac ne daje pristanak dok Marko ne postane časnik. Trifunu stiže pismo od zapovjednika fregate koji mu daje ovlast da među kadetima odabere i imenuje novoga kormilara. Prvo želi imenovati kadeta Roberta (bariton), no kako je on Markov prijatelj, zajedno ga nagovaraju da imenuje Marka. Svi mornari odlaze na ples kod ‘Turskog cara’, a Marko ostaje razgovarati s Emom. Oni se sastanu na ulici i upravo se tad Emin otac Fabijan vrati kući te zaključa vrata. Ni tata Trifun ne spava već, uz glasno protivljenje svoje žene Bibiane (sopran), izlazi provjeriti jesu li mornari na brodu.

Ema i Marko izmisle da su špijuni došli u luku i Trifun, u nadi da će mu otkrivanje špijuna donijeti slavu, uspije otključati i Emi ulazna vrata. Marko odlazi po ostale mornare, a Ema u lažnoj zasjedi napije Trifuna. Dvije gospođe, Suzana i Marina, vide ih zajedno te na jutarnjoj kavi prepričavaju događaj konobarici. Bibiana kroz prozor ugleda pijanog Trifuna kako spava na ulici. Gospođe joj ispričaju kako je Trifun vara s Emom pa ga ona izbacuje iz kuće. Robert i Marko Trifunu mogu riješiti problem ako Marko postane časnik što će mu omogućiti zaruke s Emom. Trifun ga imenuje novim kormilarom, Fabijan pristaje na brak, a Bibianu to uvjeri da je muž ne vara. Zapovjednik fregate dolazi čestitati novom časniku imenovanje i zaruke te se potom momci ukrcavaju na brod i isplovljavaju.

Prva izvedba održala se 16. prosinca 2014. godine na 100. obljetnicu smrti Ivana pl. Zajca.

Cijena ulaznice: 50,00 kn

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...