Početna - IZDVOJENO - Danas počinje rođendanska proslava Art-kina i trajat će tjedan dana
art-kino-croatia

Danas počinje rođendanska proslava Art-kina i trajat će tjedan dana

Ovaj tjedan, od ponedjeljka do nedjelje, Art kino Croatia obilježava osmi rođendan filmskim programom koji uključuje dvije riječke premijere domaćih igranih uspješnica – »Sve najbolje« i »Dobra žena« – uz gostovanja autorica, Snježane Tribuson i Mirjane Karanović, zatim klasike dječjeg filma – »Crveni balon« i »Čarobnjak iz Oza« te klasik braće Coen, film »Veliki Lebowski« – obavijestilo je to popularno riječko kino.

U ponedjeljak na programu je božićna komedija Snježane Tribuson »Sve najbolje« koja je ovih dana krenula u distribuciju, a u srijedu u Rijeku dolazi Mirjana Karanović s filmom »Dobra žena« koji je na Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatnu arenu kao najbolji film u kategoriji Manjinska hrvatska koprodukcija.

Na središnju proslavu rođendana Art-kina publika je pozvana u subotu, 17. prosinca, i to već od 11 sati kad je na repertoaru »Crveni balon«, Oscarom nagrađena priča za cijelu obitelj koja također slavi (60.) rođendan. Subotnja večer bit će u znaku crnohumornog klasika braće Coen »Veliki Lebowski«. Neposredno prije projekcije, u 19.30 sati, bit će predstavljena knjižica »Art-kino, molim fino!« kolektiva »škart« koji je osmislio ilustriranu poetičnu »knjigovnicu« o »malom kinu pored mora gdje svaki dan ima svoj film i svaki film ima svoju publiku«.

Nakon »Velikog Lebowskog« na rođendanskom partiju za glazbu će biti zadužen DJ Smeđi šećer. U nedjelju se prikazuje klasik »Čarobnjak iz Oza« iz 1939. godine.

Art-kino je s radom počelo u prosincu 2008. godine i u međuvremenu je postalo aktivni promotor filmske kulture, otvoren za sve članove zajednice. Najlakše je to pojasniti brojkama: u 2009. godini programe je pratilo 19 tisuća gledatelja, lani oko 40 tisuća, a ove se godine procjenjuje da će ih biti možda i pet tisuća više.

– U kulturnu mrežu Rijeke Art-kino se uključilo prije osam godina i od tada neprestano raste – po programima, po organizacijama s kojima surađuje i po broju publike, postavši jedna od središnjih gradskih institucija u području kulture.

Želimo Art-kino i dalje razvijati kao živo i pristupačno središte društvenog i kulturnog života Rijeke i regije, mjesto susreta, refleksije i inspiracije koje publiku upoznaje s najvrednijim postignućima i ostvarenjima filmske umjetnosti te nastaviti doprinositi izgradnji zajednice u kojoj živimo i stvaramo. Art-kino je postalo važno za identitet Rijeke i jedna od poluga njezine međunarodne promocije – istaknula je Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina Croatia.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) U Opatiji održana Središnja kulturna manifestacija Ukrajinaca u RH

Jučer je u Centru Gervais održana XV. Središnja kulturna manifestacija Ukrajinaca u Republici Hrvatskoj. Uoči svečanog programa, sudionici manifestacije prošetali ...