Početna - IZDVOJENO - Opatija usvojila proračun za 2017. godinu
grad-opatija

Opatija usvojila proračun za 2017. godinu

Gradsko vijeće Grada Opatije usvojilo je proračun za 2017. godinu u iznosu 160.642.148 kuna i projekciju proračuna za 2018. i 2019 godinu na sinoć održanoj 28. sjednici. Proračun je usvojen s 11 glasova za, dok je 5 vijećnika glasovalo protiv.

U obrazlaganju prijedloga proračuna gradonačelnik Ivo Dujmić okarakterizirao je gradski proračun za 2017. kao stabilan, razvojan i održiv.  No, kreirajući ga, gradska vlast nije raspolagala s preciznim informacijama o utjecaju najavljenih Vladinih mjera porezne reforme na gradske proračunske prihode u 2017. godini. Očekuje se da bi zbog najavljene porezne reforme gradski budžet mogao ostati bez otprilike 14 posto proračunskih prihoda, pa je  to bio jedan od glavnih razloga što se kreiranju opatijskog proračuna za 2017. pristupilo s velikim oprezom. Premda je Vlada RH najavila jedinicama lokalnih samouprava kompenzacijske mjere, još nije detaljnije poznato u kojoj će se mjeri i kada kompenzirati najavljeni manjak lokalnih prihoda proračuna.

Gradskim proračunom u 2017. osigurano je međutim zadržavanje dosadašnjeg visokog standarda javnih potreba u društvenim djelatnostima, u čije financiranje odlazi preko četvrtina ukupnog gradskog proračuna (42,6 milijuna kuna ili 27 posto proračuna), te daljnja značajna ulaganja u komunalnu infrastrukturu grada ( 46,5 milijuna kuna ili 29 posto proračuna).  Gradonačelnik Dujmić  naglasio je da u 2017. građani ne moraju strahovati od novih ili viših nameta koji su u ingerenciji Grada Opatije.

– Sve ostaje isto, poput cijene vrtića ili komunalne naknade. Također, neće se umanjivati socijalna prava i zdravstveni standard. Na snazi ostaju i mjere pronatalitetne politike, naglasio je. Grad će u 2017. zadržati visoke standarde u predškolskom odgoju i srednjoškolskom obrazovanju.

Grad će stipendirati u ovoj akademskoj godini  60 učenika i studenata, a sufinancirat će nabavku udžbenika svoj opatijskoj djeci. Grad nastavlja i sa svojom politikom poticajnih mjera usmjerenih na zapošljavanje nezaposlenih osoba i razvoj poduzetništva. Također, Grad će i u 2017. nastaviti s ulaganjima na pomorskom dobru, tj. uređenjem javnih plaža, obalnog puta te sufinanciranjem projekata Lučke uprave.

Grad će nastaviti i sa podupiranjem događanja i manifestacija koja u Opatiju privlače brojne posjetitelje, kako bi se potakla dodatna potrošnja, jer Opatija i 2017. očekuje rekordnu turističku sezonu.  Gradnja Kulturno-turističkog centra je pred završetkom, rečeno je u obrazlaganju proračuna. Podsjetimo, KTC  predstavlja ne samo jednu od najkrupnijih gradskih investicija,  već je značaj ovog projekta puno dalekosežniji s obzirom na multiplikativni faktor  koji će institucija imati na razvoj gospodarstva i kvalitetu te životni standard žitelja. Pritom, gradski budžet i dalje nije prezadužen i daleko je ispod propisane granice dozvoljenog zaduženja.

Završava se uređenje prometnica ( Carmen Sylva, Veli Jože, Ulica Palmi…) a iduće godine Grad će ubrzati procedure za početak izgradnje tzv. Treće opatijske ceste. U idućem proračunskom razdoblju Opatija računa i na financije preko Riječke urbane aglomeracije, čiji je Grad Opatija član, a koja je i osnovana primarno kako bi se lakše došlo do financiranja preko fondova EU projekata važnih za razvoj općina i gradova unutar Riječke urbane aglomeracije.

Interes vijećnika izazvala je na početku sjednice i Informacija o „Regionalnom razvojnom projektu Učka“ s elaboratom o društveno-ekonomskoj opravdanosti razvoja projekta i popraćena je iscrpnom raspravom a našla se na dnevnom redu sjednice zato što  Grad Opatija, kao jedan od osnivača Društva, planira u 2017. i 2018 povećati svoj udio u njegovom temeljnom kapitalu.

U nastavku sjednice vijećnici su prihvatili sve predložene točke dnevnoga reda, kao i odluke o raspisivanju natječaja za prodaju gradskih nekretnina.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...