Početna - IZDVOJENO - Danas predavanje o povijesno-umjetničkom značenju zidnih slika u crkvi sv. Jurja
freske
foto: facebook

Danas predavanje o povijesno-umjetničkom značenju zidnih slika u crkvi sv. Jurja

Danas, 19. rujna u lovranskoj župnoj crkvi održat će se predavanje ”Zidne slike u crkvi sv. Jurja u Lovranu – povijesno umjetničko značenje i restauratorske intervencije” .

Predavanje s početkom u 18 sati održat će Željko Bistrović i Kristina Krulić, a održava se u sklopu Dana europske baštine u koordinaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske, pod organizacijom Hrvatskog restauratorskog zavoda i Konzervatorskog odjela u Rijeci.

– Ovoga je puta zajednička tema Zajednica i baština te nam je kroz odabrane projekte Hrvatskog restauratorskog zavoda cilj predstaviti primjere dobre prakse suradnje i naglasiti važnost i ulogu zajednice u očuvanju, zaštiti i predstavljanju kulturne baštine, poručili su organizatori, naglasivši kako se programi održavaju i u Kamporu, Puli, Ludbregu, Vrbniku, Zagrebu i u Senju…

U čitavom korpusu srednjovjekovnog zidnog slikarstva u Istri očuvani dio ciklusa zidnih slika u svetištu župne crkve sv. Jurja u Lovranu svojom umjetničkom kvalitetom i specifičnom ikonografijom zauzima jedno od značajnijih mjesta. Gotičke zidne slike nastale u drugoj polovici 15. stojeća uklapaju se u širi kulturni i umjetnički krug subalpskog prostora, a u njihovoj je izvedbi sudjelovalo nekoliko slikara lokalnih kastavskih radionica. Svetište je crkve po otkriću zidnih slika sredinom 20. st. doživjelo veće restauratorske intervencije izvedene u okvirima tadašnjih mogućnosti, dostupnih tehnologija i materijala. No nakon više od pola stoljeća stanje očuvanosti nije bilo primjereno značenju i kvaliteti lovranskih fresaka. Stoga se započelo s konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i radovima s ciljem obnove cjelokupnog zidnog oslika i svetišta. Interdisciplinarnim pristupom kod recentnih istraživanja i zahvata nastoje se valorizirati svi napori u integraciji zidnog oslika u cilju donošenja zajedničkog konzervatorskog stava o završnoj prezentaciji. Ovim će se izlaganjem prikazati umjetničko značenje lovranskih fresaka, protumačiti dosadašnji, dijelom ”nevidljivi”, pažljivi i precizni, konzervatorsko-restauratorski radovi te planovi za njihov nastavak.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...