Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se… 7. svibnja
vremeplov
arhiva

Dogodilo se… 7. svibnja

Danas je 127.dan u godini. Do kraja godine je još 238 dana.

1429. – Ivana Orleanska postigla je jednu od svojih najvažnijih pobjeda koja je označila prekretnicu u englesko-francuskom ‘Stogodišnjem ratu’. Razbijanje opsade Orleansa bila je prva značajna francuska pobjeda od strašnog poraza koji su doživjeli kod Agincourta 1415. godine te je označila kraj engleskih pretenzija na osvajanje cijele Francuske.

1915. – Njemačka podmornica U-20 potopila je luksuzni britanski putnički brod RMS Lusitania na kojemu je od 1.198 stradalih putnika, poginulo i 128 Amerikanaca što je bio ključni moment za okretanje mišljenja američke javnosti prema uključivanju u I. svjetski rat. Brod je nakon pogotka torpedom za samo 18 minuta potonuo na oko 15 kilometara od irske obale.

1954. – Francuski garnizon u Dien Bien Phuu u Vijetnamu pao je u ruke vijetnamske vojske što je označilo kraj Indokineskog rata. Francuska je po svaku cijenu nastojala obnoviti kolonijalno carstvo te je u listopadu 1945. godine u Indokinu poslala 35 tisuća vojnika pod zapovijedanjem proslavljenog francuskog generala Leclerca. Iako je ubrzo nakon dolaska francuske vojske između francuske vlade i Ho Chi Minha potpisan ugovor. Nakon pedeset i sedam dana žestokih borbi, tijekom kojih je poginulo 1.800 francuskih i između deset i trideset tisuća vijetnamskih vojnika, pao je zapovjedni objekt utvrde Dien Bien Phu, samo dan prije početka Ženevske konvencije zbog koje je Pariz odbijao predaju nadajući se da će utvrda izdržati do tada. Politička cijena skupe pobjede Vijetnamu se isplatila jer je poraz u Dien Bien Phuu konačno zapečatio francusku sudbinu u Indokini, te se Pariz na Ženevskoj konferenciji obvezao zauvijek povući iz Indokine.

1998. – Daimler-Benz, proizvođač Mercedes-Benza je za 40 milijardi dolara kupio američki Chrysler i u najvećem industrijskom spajanju u povijesti, formirao korporaciju DaimlerChrysler. Mnogi prodavači nadali su se da će time nastati prva velika transatlanska autoindustrija, ali ti ‘snovi’ su propali kada su iz DaimlerChryslera 2007. potvrdili kako će Chrysler biti prodan Cerberus Capital Managementu iz New Yorka, privatnoj tvrtci specijaliziranoj za restrukturiranje kompanija s financijskim poteškoćama.

Rođeni:

1774. – Francis Beaufort, irski znanstvenik

1833. – Johannes Brahms, njemački skladatelj

1892. – Josip Broz, političar, državnik, vođa

1920. – Robert O. Bowen, američki pisac

1943. – Marija Peakić-Mikuljan, hrvatska kulturna djelatnica, lektorica, urednica i književnica

1945. – Mladen Bašić, karikaturist

1955. – Marinko Iličić, diplomirani politolog i viši knjižničar, ravnatelj knjižnice u Bjelovaru

1965. – Boris Beck, književnik

1980. – Stevo Đurašković, politolog

Umrli:

1877. – Vasilije Atanasiević, doktor medicine

1891. – Dragutin Stražimir, župnik i pučki pisac

1917. – Nikola Žyborski, liječnik

1942. – Felix Weingartner, austrijski dirigent, pijanist i književnik

1944. – Stuart Ballantine, američki izumitelj

2007. – Ivan Pandžić, prozni pisac i prevoditelj

2010. – Marijan Jergović, liječnik, skladatelj i dirigent

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...