Početna - IZDVOJENO - Slavko Linić – kraj crvenog moćnika
slavko linić
foto: vecernji.hr

Slavko Linić – kraj crvenog moćnika

Iako je Slavko Linić nedvojbeno godinama „svlačio i oblačio“ do sada nije bilo ozbiljne volje da se stane na kraj njegovim malverzacijama. Da li pad Slavka Linića znači pad „crvene utvrde“ u Primorsko-goranskoj županiji pokazati će nadolazeći period.

Slavko Linić godinama je doista bio neprekosnoveni vladar Primorsko-goranske županije, a otkada je SDP osvojio vlast svoju je moć rasprostranio po cijeloj državi. Opće je poznata Linićeva bliskost sa naftnim lobijem u RH, a posebice sa riječkim naftnim tajkunom Jozom Kalem. Godinama već kruže razne glasine kojima se tvrdi da je Slavko Linić u stvarnosti tajni ortak Joze Kalema.

Ono što koliko toliko unosi mir u hrvatski puk jest današnja smjena Slavka Linića kao i nedavna ostavka „prve dame” porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec. Taj financijski duet s tolikom je žestinom vršio poreznu represiju i harač nad i onako teško socijalno ugroženim hrvatskim građanima da je to sve više i više vodilo eskalaciji ozbiljnih socijalnih nemira. Duet Smiljanovec-Linić toliko se javno volio i štitio da je njihov odnos bio nalik Shakespeareovim Romeu i Juliji. Međutim, ta ljubav nije se manifestirala ljubavlju muškarca prema ženi, kako je to Shakespeare režirao, nego je to bila ljubav dvoje sijača poreznog terora koji su se jedno drugom divili u svojim dosjetkama i idejama a koje su sve od reda bile usmjerene kreiranju načina otimanja malom čovjeku i na taj način punjenju državnog proračuna. Da nije bilo (tada još Čačićevog) HNS-a sada bismo zasigurno plaćali još i porez na nekretnine. Da je ta ljubav između Slavka i Nade bila instantne prirode posvjedočila je Nadina afera kada se njen idol Linić počeo javno ograđivati od nje i na nekakav način „prati ruke“ od takovog kakovog odnosa sa njom. Takovo olako otpisivanje svojih prijatelja prisutno je jedino u političkom miljeu u kojem ne vlada ni trunka etike, moralnosti i ljudskih karakternih kvaliteta. Tako Slavko Linić nije dao podršku ni svojoj kumi Marini Lovrić-Merzel koja se eto „čudom“ našla u kriminalnoj aferi.

Možda se Liniću i njegovoj čelnici porezne uprave ne bi toliko mogla uzeti za zlo porezna represija prema građanstvu da sa druge strane nisu kriminalno i nedopustivo osmišljavali porezne malverzacije koje su za cilj imale pomoć tajkunima pod njihovim patronatom. U odnosu na Linićeve tvrdnje kako porezna uprava nije kvalitetno procjenjivala nekretnine u slučaju drvne industrije Spačva možemo samo reći: tko je to porezna uprava da ona procjenjuje vrijednosti nekretnina?! Potpuno nezakonitom načinu procjene nekretnina, koji je apsolutno u suprotnosti sa Ustavom RH, posvetit ćemo posebnu pažnju u našem sljedećem tiskanom izdanju magazina Liburnija. Posebno ćemo se dotaknuti razumu i logici neshvatljivih manipulacija prilikom procjene nekretnina. Upravo tako nedefinirana metodologija procjene nekretnina ostavlja prostor manipulacijama pri izračunu poreznih osnovica. Onaj tko bi trebao procjenjivati vrijednost nekretnina mora biti kvalificiran i za to ovlašten. U RH za to je ovlašten jedino stalni vještak za nekretnine. Dakle, samo mišljenje i nalaz ovlaštenog vještaka trebao bi biti meritum za određivanje porezne osnovice. Pri izradi tog nalaza vještak za nekretnine dužan je paziti i tržišna kretanja vrijednosti nekretnina na mikrolokalitetu na kojem se nekretnina nalazi. Manipulativni članak poreznog zakona koji kaže da će se za poreznu osnovicu koristiti prosječne vrijednosti kretanja cijena nekretnina na određenom lokalitetu temelj je kriminalne manipulacije Linića i ostalih moćnika. Svaka nekretnina je posebna i ima svoja specifična obilježja zbog čega može i mora imati jedinstvenu i specifičnu procjenu. Takva procjena ne može i ne smije imati ama baš nikakav značaj pri procjeni susjedne nekretnine na tom mikrolokalitetu jer je ta druga nekretnina opet specifična sama za sebe.

Kada se u određenoj sredini koncentrira prevelika količina moći pojedine političke opcije tada to gotovo u pravilu izmiče kontroli i prelazi u društveno neprihvatljivo ponašanje. Upravo je takva trenutna koncentracija moći SDP-a u Primorsko-goranskoj županiji. Da će i u Primorsko-goranskoj županiji početi isplivavati razni slučajevi i afere uopće nije upitno. Pitanje je samo da li će pad Slavka Linića biti okidač za to?! U sljedećem broju magazina Liburnija donosimo opširnu reportažu o malverzacijama u gradu Rijeci a posebice vezano za ulogu grada Rijeke u neshvatljivo velikom plaćanju zakupnine za potpuno nedefiniran prostor atraktivnog zemljišta na lokalitetu Preluka.

Bilo kako bilo urednik ove publikacije i autor ovih redaka vjeruje da će se tijela progona sa svim raspoloživim sredstvima uključiti u zaustavljanje ovog poreznog kaosa i kriminala te da će ovo društvo konačno shvatiti da je srce organiziranog kriminala smješteno upravo u grudima onih političara koji se najviše busaju u svoja poštena junačka prsa. Slavko Linić jedan je od najbahatijih aktualnih političara trenutne političke scene a usudili bi se reći i hrvatske političke scene do sada uopće. Ni pokojni predsjednik Franjo Tuđman nije imao toliko bahatluka u sebi, iako je on, ma što god tko o njemu mislio, najznačajniji političar od devedesetih do danas, pa je samim tim i imao pravo na dozu političke bahatosti. Slavko Linić nije samo bahat političar nego se često služio bezobrazlukom i prostaklukom prilikom svojih sukoba sa političkim neistomišljenicima ili protivnicima. Nadamo se isto tako da će se na hrvatskoj političkoj sceni takvi pojedinci detektirati i u konačnici eliminirati.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...