Početna - NOVOSTI - Dolazi tableta koja pobjeđuje šećernu bolest!
Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Dolazi tableta koja pobjeđuje šećernu bolest!

Stručnjaci kažu da se radi o lijeku naziva Invokana, modernom “oružju” koje će koristiti u borbi protiv dijabetesa tipa 2. Tableta koja liječi šećernu bolest prvo dolazi u Veliku Britaniju.

Invokana snižava razinu šećera u krvi onih bolesnika koji se unatoč uporabi lijekova, ali i inzulina, te reguliranoj i uravnoteženoj prehrani, ne mogu učinkovito boriti sa šećernom bolešću. Lijek djeluje tako da se šećer iz krvi ne taloži u bubrezima nego usmjerava izravno u urin te se mokrenjem izlučuje iz organizma.

Riječ je o lijeku koji je već dostupan na američkom tržištu i tamošnji ga šećerni bolesnici koriste. Nedavno je iz Amerike u Veliku Britaniju poslan prijedlog da Invokanu uvedu i na njihovu listu lijekova. Trenutačno su u tijeku pregovori, a konačno rješenje o uvođenju ili neuvođenju lijeka trebalo bi biti poznato oko sredine ožujka.
Količina lijeka u počecima će biti ograničena, dok se ne utvrdi njegova isplativost. Moći će ga uzimati samo oni bolesnici koji nemaju oštećene bubrege.

Zagrebački dijabetolog, prof. dr. sc. Mirko Koršić, tvrdi da je vijest o novom lijeku za liječenje šećerne bolesti izuzetno dobra. Smatra da će Invokana, bude li uvedena u Velikoj Britaniji, u vrlo dogledno vrijeme stići i u hrvatske ljekarne.
– Svaki lijek, pa tako i ovaj, ima određene nuspojave. Jedna od nuspojava ovog lijeka mogu biti razne infekcije, poput onih urinarnog trakta. No to nikako nije dovoljan razlog da se lijek ne primjenjuje u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 – rekao je dijabetolog Mirko Koršić.

Invokana će se, kažu stručnjaci, primjenjivati isključivo u onih bolesnika koji pate od šećerne bolesti tipa 2.
– Riječ je o tipu dijabetesa u kojem gušterača izlučuje inzulin, ali manje količine nego što je potrebno. Kao posljedica se javlja povišena razina šećera u krvi. Bolest se u početku može liječiti dijetom i tjelovježbom, a poslije liječenje treba nastaviti tabletama ili injekcijama inzulina – tvrde stručnjaci.

Dijabetes tipa 2 često nema simptoma i često se otkrije nakon nastalih kroničnih komplikacija. Čak 80-90% oboljelih ima prekomjernu tjelesnu težinu. Povećana razina šećera u tih bolesnika može uzrokovati srčani udar, sljepoću, otkazivanje bubrega. Tableta Invokana bi u oboljelih trebala smanjiti rizik od toga. Prihvati li se lijek u Velikoj Britaniji, njegov bi godišnji trošak za 100 mg dnevno bio oko 4500 kuna, a za 300 mg dnevno oko 5700 kuna, piše 24sata.hr.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...