Početna - IZDVOJENO - EKSKLUZIVNO: LEGLO KRIMINALA U KUKURIKU GNIJEZDU
Ivicalukanović

EKSKLUZIVNO: LEGLO KRIMINALA U KUKURIKU GNIJEZDU

Ivica Lukanović, gradonačelnik Kastva, grada koji se „proslavio“ kada je u njemu sklopljena vladajuća koalicija, duboko je involviran u kriminalne gospodarske malverzacije.

Krajobrazni primorski gradić Kastav po ničemu se nije posebno isticao dok u njemu nije sklopljena vladajuća KUKURIKU koalicija koja se i nazvala prema istoimenom restoranu iz tog mjesta. Kukuriku koalicija nedvojbeno je pridonijela popularnosti grada Kastva i promidžbi restorana čije ime promotivno koristi. Naravno, SDP je na vlasti u gradu Kastvu, a njegov gradonačelnik Ivica Lukanović već godinama „svlači i oblači“, ne samo u gradu Kastvu, nego i  na širem području Primorsko – goranske županije.

Naravno, Ivica Lukanović, kao i ostali pokvareni političari, pokušao je svoje kriminalne aktivnosti prikriti involviranjem bliskih članova obitelji u svoje prljave rabote. Gradonačelnik Kastva očito je prikriveni vlasnik ili suvlasnik tvrtke MODERN LINE d.o.o iz Klane, koje je formalni vlasnik i jedini nositelj poslovnih udjela njegov otac Ante. Gradonačelnik je nekada bio direktor tog trgovačkog društva, međutim upravljačka prava je 2009.godine prenio na svog brata Zorana Lukanovića iz Kastva. Trenutno je Ivica Lukanović savjetnik direktora u tvrtci MODERN LINE d.o.o. Trgovačko društvo MODERN LINE d.o.o. je klijent trgovačkog društva RIJEKA METALI d.o.o. iz grada Kastva, s kojim godinama poslovno surađuje. U tom poslovnom odnosu ne bi bilo ništa sporno da se Ivica Lukanović nije udružio sa vlasnicima manjeg udjela u trgovačkom društvu RIJEKA METALI d.o.o., Ninom Luke Vrbanić i Srđanom Russo kako bi na štetu trgovačkog društva kojeg su suvlasnici, a čiji su većinski vlasnici Talijani, činili kaznena djela.

Naime, još dana 30. prosinca 2011. godine RIJEKAMETALI d.o.o. zaključili su Ugovor o kupoprodaji nekretnina k.č.br.346 površine 547 hvata, k.č.br.347/1 površine 596 hvati, k.č.br.347/2 površine 646 hvati, k.č.br. 347/3 površine 340 hvati, k.č.br.347/4 površine 361 hvati i k.č.br. 347/5 površine 450 hvati, sve k.o. Vrata sa prodavateljem MODERN LINE d.o.o. za cijenu od 3.530.358,70 kn. Ističemo da se radi o nekretninama koje su u statusu poljoprivrednoga zemljišta i čije je vrijednost, prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka 651.000,00 kn.

Iste nekretnine za cijenu od 430.000,00 kn dana 12. prosinca 2007. godine kupili su Ante Lukanović iz Kastva, Ćikovići 7 i Marija Lukanović iz Kastva, Ćikovići 7. Marija Lukanović je potom svoj suvlasnički dio u istim nekretninama u k.o. Vrata darovala Anti Lukanoviću dana 27. prosinca 2011. godine, da bi istoga dana Ante Lukanović temeljem Ugovora o unosu nekretnina u društvo iste unio u trgovačko društvo MODERN LINE d.o.o. Prilikom unosa nekretnina u društvo MODERN LINE d.o.o. Klana angažira sudskoga vještaka koji vrši procjenu vrijednosti predmetnih nekretnina na način da ih ne procjenjuje kao cjelinu, premda iste predstavljaju prostornu cjelinu, već ih procjenjuje kao pojedinačne nekretnine. Vještak ne procjenjuje nekretnine kao poljoprivredna zemljišta već daje procjenu kao da se radi o nekretninama unutar građevinske zone, premda u svom nalazu navodi da su iste izvan zone gradnje. Nadalje, vještak niti ne procjenjuje nekretnine i njihovu postojećem stanju već ih uspoređuje s građevinskim parcelama na istom području na kojima su već izgrađeni objekti, a pozivajući se na navodne glavne projekte za gradnju na nekretninama koje procjenjuje. Tako dolazimo do vještačkog nalaza kojim se daje procjena vrijednosti poljoprivrednih nekretnina kao da se radi o izgrađenim parcelama unutar građevinske zone. Napominjemo da do danas iste nekretnine su i dalje izvan zone gradnje.

Tri dana nakon opisnog postupanja trgovačko društvo MODERN LINE d.o.o. prodaje nekretnine za cijenu od 3.530.358,70 kn trgovačkom društvu RIJEKAMETALI d.o.o. čiji direktori ne traže procjenu svoga vještaka već uzimaju procjenu vještaka trgovačkog društva MODERN LINE d.o.o. Klana i plaćaju šest puta veću cijenu od stvarne.

Kako bi se ostvarila opisana kupoprodaja trgovačko društvo RIJEKAMETALI d.o.o. zadužuje se kod poslovnih banaka u Republici Hrvatskoj, a iste kredite subvencionira Grad Kastav. Dakle, trgovačko društvo RIJEKAMETALI d.o.o. postupanjem svojih direktora Russa i Luke Vrbanića, kroz opisanu kupnju zemljišta za cijenu gotovo šest puta veću od tržišne, financira poslovanje trgovačkog društva MODERN LINE d.o.o., a isto se čini kroz kredite sufinancirane od Grada Kastva, čije je gradonačelnik savjetnik i brat direktora MODERN LINE d.o.o., a sin vlasnika.

MODERN LINE d.o.o. istovremeno na nekretninama upisanima u zk.ul.br. 2048 k.o. Viškovo, koje su u vlasništvu Srđana Russa i Nina Luke Vrbanića kao fizičkih osoba, gradi stambenu zgradu od prodaje kojih stanova će osobno korist imati Russo i Luke Vrbanić, pa se na takav nezakonit način izvlači dio sredstava kojima se MODERN LINE d.o.o revanšira direktorima RIJEKA METALA d.o.o., Russu i Luke Vrbaniću zbog malverzacija radi prihvata višestruko veće vrijednosti nekretnine nego što ona u stvarnosti vrijedi.

Inače, Grad Kastav godinama je subvencionirao kamate raznih kreditnih linija koje su imali RIJEKA METALI d.o.o. pa se tako opravdano može zaključiti da gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom u najmanju ruku pogoduje navedenom trgovačkom društvu.
Očito je da se gradonačelnik „zaigrao“ jer je istražiteljima ostavio čvrste materijalne dolaze oko svojih malverzacija pa smo uvjereni da je ovdje posrijedi manifestacija političkog bahaćenja. Očito je gradonačelnik sebi dao imperativ zbog činjenice da je u restoranu u njegovom gradu kolijevka vladajuće koalicije pa vjerojatno zbog toga vjeruje da je on za istražitelje nedodirljiv.

Poznato nam je da je ova tema trenutno u interesu istražitelja, ali smo isto tako u posjedu saznanja, da je zanimanje istražitelja pobudilo financiranje uređenje restorana Kukuriku, a za koje je jamstvo dao Grad Kastav.

Bilo kako bilo, vjerujemo da je ovo zanimljiva priča za USKOK, ali je svakako i dobra informacija građanima Kastva uoči nadolazećih izbora, budući da ovakva ponašanja nisu samo kažnjiva primjenom Kaznenog zakona, nego i osudom biračkog tijela koje svoju kaznu izriče upravo na izborima.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...