Početna - IZDVOJENO - Film izvan okvira uz monografije „Berković“ i „Tanhofer“
film

Film izvan okvira uz monografije „Berković“ i „Tanhofer“

U utorak, 20. prosinca s početkom u 19 sati u knjižnici Art-kino u sklopu programa „Film izvan okvira“ predstavit će monografije „Berković“ i „Tanhofer“. Nakon predstavljanja na velikom će se platnu Art-kina prikazati drama „H-8…“ i kratki film „Ogledalo“.

Posljednji ovogodišnji program knjižnice Art-kino, „Film izvan okvira“, donosi predstavljanje dva najnovija izdaja Hrvatskog filmskog saveza, monografije „Berković“ i „Tanhofer“. Monografije će predstaviti urednica Diana Nenadić te autori Nenad Polimac, Silvestar Kolbas i Hrvoje Turković. Moderator razgovora je Dragan Rubeša.

Nakon predstavljanja monografije, u 20 sati na repertoaru će se Art-kina naći jedan od najcjenjenijih hrvatskih filmova „H-8…“ u režiji Nikole Tanhofera te po scenariju Zvonimira Berkovića te nedavno digitalno restauriran kratki film u režiji Ante Babaje „Ogledalo“ i direktora fotografije Nikole Tanhofera. Filmove prikazujemo u Art-kinu zahvaljujući suradnji s Hrvatskom kinotekom (Hrvatski državni arhiv).

U povijesti hrvatske kinematografije malo je redatelja koji su bili tako slični u razlikama i višestruko povezani kao što je to slučaj s Nikolom Tanhoferom i Zvonimirom Berkovićem. Gotovo vršnjaci i s više umjetničkih talenata, prošli su razne odjele tek nastalih filmskih poduzeća nakon Drugog svjetskog rata: prvi kao poratni snimatelj, drugi kao dramaturg i scenarist. Tako su se i našli na prvom zajedničkom filmskom poslu surađujući na scenariju „Opsade“ Branka Marjanovića (1956), koju je Tanhofer i snimio. Iz sljedeće suradnje nastao je prema Berkovićevu (i Butorčevu) scenariju jedan od najboljih hrvatskih filmova svih vremena – „H-8…“, nakon što je Tanhofer već iskušao redateljski stolac na  prvijencu „Nije bilo uzalud“ (1957). Berković će pak na tu ulogu čekati sve do 1962, kada nastaje njegov kratki canneski laureat „Moj stan“ otvarajući put čuvenom „Rondu“ (1966).

Sve ostalo, zajednički realizirano i nerealizirano – poput igranog „Goluba na krovu“ koji su početkom 1960-ih trebali snimati u produkciji Avala filma –  pripada povijesti ili legendi, ali dijalog između dvojice kolega i prijatelja time nije završen. Dijalog se nastavlja i na simboličan način promocijom monografija „Berković“ i „Tanhofer“ objavljenih 2016. u suradnji Hrvatskog filmskog saveza i Društva hrvatskih filmskih redatelja. Osim knjiškog žanra, formata i dizajna, dvije knjige imaju i drugih dodirnih točaka, baš poput njihovih predmeta. Pisala ih je ekipa kritičara, filmologa i filmoznalaca nekih drugih generacija, s tek nekoliko rijetkih iznimki, poput Ive Škrabala, koji je kao redatelj i scenarist imao sreću raditi i prijateljevati s obojicom… (iz uvodnog teksta Diane Nenadić za knjižicu „Prosinac u Art-kinu“).

Jedan od najcjenjenijih hrvatskih filmova, „H-8…“ vozi nas iz Zagreba u Beograd od kuda polazi autobus pun šarolikih likova: novinar, doktor, lopov, koketa, mlada majka i nekoliko djece. U isto vrijeme na cestu, iz pravca Beograda prema Zagrebu, pristiže kamion. Sudar je neizbježan. Ostaje pitanje tko će od svih njih poginuti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...