Početna - IZDVOJENO - PGŽ jedina županija s razvojnom strategijom, 10 velikih projekata čeka državnu potporu
rijeka
foto:freepix.biz

PGŽ jedina županija s razvojnom strategijom, 10 velikih projekata čeka državnu potporu

Na jučerašnjem press kolegiju, posljednjem u ovoj godini, župan Zlatko Komadina sa zamjenicima Marinom Medarić i Petrom Mamulom izvijestili su o provedenim projektima i aktivnostima u 2016. godini, kao i u prve tri godine mandata.

“Mi smo jedina županija koja je donijela razvojnu strategiju, čak prije Republike Hrvatske. Nadam se da se će svih naših deset projekata naći u državnoj razvojnoj strategiji”, rekao je župan. Ti projekti su sljedeći:

  • LNG terminal,
  • modernizacija termoelektrane Urinj,
  • nova bolnica na Sušaku,
  • novi sveučilišni kampus,
  • znanstveno-tehnologijski park,
  • zagrebačka obala,
  • širenje luke na Krku,
  • izgradnja pruge Rijeka-Zagreb,
  • prometna integracija riječkog čvora,
  • modernizacija Zračne luke Rijeka.

Rezultat sastanka s premijerom Plenkovićem u studenome u Opatiji je izdavanje uporabne dozvole za ŽCGO “Marišćina” za sve tri faze.

“Vjerujem da će se u narednom razdoblju omogućiti trajni rad Marišćine”, rekao je župan dodavši da se radi o najvećem europskom projektu za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj te da je važno prije svega omogućiti kvalitetno zbrinjavanje otpada, ali i izbjeći plaćanje penala.

Župan je zatim naveo da su u ovom mandatu održane 33 sjednice Županijske skupštine i 170 sjednica Kolegija Župana. Na skupštini je odrađeno 810 točaka, a na Kolegiju 3359 točaka dnevnog reda. Radnim danom tako je prosječno odrađeno 4 točke Kolegija i jedna Skupštine. Ove godine bilo je 10 sjednica ŽS sa 246 točaka i 47 kolegija sa 991 točkom.

Zamjenica župana Marina Medarić izvijestila je da je u zdravstvo i školstvo usmjereno 70% županijskog proračuna. U 2017. godini slijedi izgradnja Doma zdravlja u Opatiji, vjerojatno najveće investicije u Dom zdravlja otkad postoji Županija, ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna.

Medarić se osvrnula na investicije u zdravstvo u prvim godinama ovog mandata, rekavši da je nastavljena rekonstrukcija thalassotherapija u Opatiji i Crikvenici gdje je uloženo 23 milijuna kuna, a sljedeće godine počinje investiranje u Lječilište Veli Lošinj. Također je uloženo preko 10 milijuna kuna u Dom zdravlja u objekte koji su najugroženiji – kliniku za onkologiju, krovove na dječjoj bolnici Kantrida i uređenje soba na kardiologiji.

“Pozdravljam izgradnju novog KBC-a, ali naše opredjeljenje je da u međuvremenu i dalje ulažemo u najugroženije dijelove”, rekla je Medarić.

Što se tiče školstva, u tijeku je izgradnja škole u Baškoj i djeca bi u sljedećoj školskoj godini trebala pohađati nastavu u novoj zgradi. Radovi su planirani i u školi u Puntu, a provest će se i nadogradnja škole u Čavlima. U proteklim godinama realizirana su ulaganja u 160 škola na području PGŽ u kojima su se popravljali krovovi, fasade, prozori i vrata. Tu su i izgradnja kotlovnica na pelete u Gorskom kotaru i nabavke kombija za škole na području Gorskog kotara. Sve te investicije će se nastaviti i u sljedećim godinama.

Iz područja socijale, u ovom mandatu među prvima u Hrvatskoj izgrađena je domska zajednica u Domu Kantrida, a u tijeku je gradnja nove koja će biti useljiva u sljedećoj godini. U Voloskom je uređena nova zgrada, čime je dijelom povećan kapacitet, ali prije svega povećan životni standard umirovljenika.

Zamjenik župana Petar Mamula izrazio je zadovoljstvo jer je krajem godine donesen županijski program ruralnog razvoja koji će se vezati na državni. Glavni ciljevi programa su jačanje konkurentnosti poljoprivrede i šumarstva, poboljšanje kvalitete života ljudi koji žive u ruralnim područjima te povećanje poduzetničke i turističke aktivnosti.

“Posebno mi je drago da mogu naglasiti da smo svojim postupcima u suradnji s jedinicama lokalne samouprave na području Gorskog kotara kod problema s potkornjakom i elementarnom nepogodom dokazali svu opravdanost decentralizacije koju zagovaramo niz godina. Prvi smo reagirali u suradnji s udrugom privatnih šumoposjednika i pokazali da smo najbliži ljudima na terenu”, zaključio je Mamula.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...