Početna - IZDVOJENO - Goran Marić: Da se na ovakav način o svim ovim temama do sada razgovaralo, onda ne bi bilo problema u kojima smo danas
gmarichrt
foto: HRT

Goran Marić: Da se na ovakav način o svim ovim temama do sada razgovaralo, onda ne bi bilo problema u kojima smo danas

Goran Marić u ime HDZ-a obratio se novinarima nakon završenih pregovora s Mostom na temu monetarne i fiskalne politike te obrazovanja, znanosti i tehnologije.

“Da se na ovakav način o svim ovim temama do sada razgovaralo, onda ne bi bilo problema u kojima smo danas. Struktura pregovaračkih timova jamčila je stručnu i vrlo korisnu raspravu i do toga je došlo. Raspravljali smo o temeljnim problemima ekonomskog stanja u Hrvatskoj, a to je nezaposlenost, javni dug, fiskalna i monetarna politika. Na prijedlog pregovarača iz Mosta, mi smo dali osvrt na sve njihove prijedloge, ali isto tako smo imali i davali prijedloge da se raspravi o nekim ekonomskim okolnostima o kojima se Most nije izjašnjavao, pa da znamo što oni misle ono što mi predlažemo”, rekao je Marić.

Mora se, dodao je, sagledati i zdravstveni i mirovni sustav. Problematizirali su koncesije, istaknuli potrebu izmjene zakona o porezu na dobit, zakonu o porezu na dohodak, zakona o PDV-u. Nije bilo, tvrdi, nimalo politiziranja.

“Došli smo do korisnih zaključaka, mislim da će se i ubuduće inizistirati na javnoj raspravi o svim ključnim problemima, ali i konstatirati zajednički da ima toliko nepotrebnih agencija u Hrvatskoj, a da institucionalno nismo riješili upravljanje javnim dugom. Javnim dugom mi ne upravljamo, nego samo evidentiramo, čak i na pogrešan način”.

Novinare je zanimalo kakva je razlika između HDZ-ove i SDP-ove politike.

“Ja ne znam što SDP misli. Čuli ste maloprije da je Most protiv poreza na nekretnine, a SDP zagovara porez na nekretnine. Prema tome, nije isto, a kamoli da je ista politika Hrvatske demokratske zajednice i Socijaldemokratske partije. Nije nikada bila niti će ikad biti”, dodao je Marić.

Novinar je rekao da je Most za porez na nekretnine, na što je Marić odgovorio da mu je predstavnik Mosta rekao da nisu, što je u suglasnosti sa stavovima HDZ-a.

Smanjenje poreza, a istovremeno vraćati javni dug, kako?

“Smanjenjem nepotrebnih rashoda, a istodobnim povećanjem gospodarskih aktivnosti. Najveće smanjenje rashoda i prihoda će biti povećanje ekonomske aktivnosti, odnosno porastom BDP-a, na tome treba temeljiti sve. Ali isto tako, sve nepotrebne rashode, pa koje uključuju i povoljnije refinanciranje javnog duga, ukidanje toliko nepotrebnih agencija, izdvajanja, pa primjerice i poticaji u poljoprivredi, toliko su iracionalni i neekonomični da ih treba racionalizirati”.

To se ne odnosi na izravno poticanje, dodao je, ali se odnosi primjerice na poticanje za površinu koja postoji, a koja se ne obrađuje.

“Prostora za racionalnost ima u mnogim stvarima, najviše u području koncesija. To je jedno potpuno neistraženo područje. Na temelju koncesija Hrvatska može imati znatno veće prihode nego što ih ima”.

Novinare je zanimalo koji su realni rokovi koje Most traži.

“Rokovi su sukcesivni, nisu to fiksno zadani rokovi. To je samo pitanje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere. Tako da se to usuglašava i mi smo tu na vrlo bliskim stavovima”.

Kako HDZ gleda da Transparency International Hrvatska sudjeluje kao promatrač pregovora?

“Nije sudjelovao na pregovorima sa SDP-om, zašto bi ovdje? Onda bi se vjerojatno javile još mnoge udruge, pa kad osvoje mandata, onda ćemo pregovarati”, zaključio je Goran Marić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...