Početna - IZDVOJENO - HAC: Je li izgradnja hrvatskih prometnica preskupa?
foto: web

HAC: Je li izgradnja hrvatskih prometnica preskupa?

Za nešto manje od 600 kilometara izgrađenih prometnica Hrvatske autoceste utrošile su 38,7 milijardi kuna.

Prema izračunu koji navodi Jutarnji list, počinjena šteta mogla bi iznositi oko 7 milijardi kuna. Ako se zna da je tijekom proteklih 12 godina HAC od naknade iz benzina uprihodio oko 17 milijardi kuna, ispada da je gotovo svaka treća kuna iz benzina bila utrošena mimo zakona ili je sumnjivo utrošena. U te afere spadaju i preskupo ugovaranje izgradnje autoceste s američkom tvrtkom Bechtel, izgradnja nepotrebnog čvora Vučevica, afera s Fimi-Medijom, izgradnja spojnih cesta i mnoge druge.
Već nekoliko godina stručnjacima i javnosti sumnjive su cijene kilometara autocesta, a pogotovo nakon dolaska HDZ-a na vlast 2004. Tako su stručnjaci radili usporedbu cijena građenja sklopljenih prije i poslije 2004. Analiza pokazuje da su cijene radova na autocesti Bosiljevo – Split u odnosu na one postignute na međunarodnom natječaju koji je bio raspisan za Dugopolje – Ploče bile oko 20 posto niže. Stručnjake je ipak frapirala ugovorena cijena gradnje autoceste od Velike Gorice do Siska, gdje se za 25 kilometara autoceste utrošilo enormnih 44 milijuna kuna po kilometru.
Uz to što se sumnja da se novac izvlačio ugovaranjem dodatnih radova, utvrđeno je da je maštovitost u načinu izvlačenja novca bila iznimna. Prvo, preplaćivali su radove. Drugo, HAC je davao nagrade za uštede, a onda su te “uštede” direktori HAC-a i izvođači dijelili pola-pola. Uz to, nagrađivali su i one tvrtke koje se ne bi javile na natječaj.

Gdje je otišao silni novac?

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...