Početna - IZDVOJENO - HDZ: Naše odgovore na reformske prijedloge Mosta pisali su vrhunski stručnjaci!
coric_maletic
foto: Domoljubna.hr

HDZ: Naše odgovore na reformske prijedloge Mosta pisali su vrhunski stručnjaci!

Jedan od reformskih poteza, odnosno prijedloga, je i kreiranje strategije upravljanja javnim dugom. Zadnja takva kreirana je prije pet godina.  Domoljubna koalicija pripremila je odgovore na reformske prijedloge Mosta. Na tome je radio niz stručnjaka – koji su radili i na mjihovom gospodarskom programu te sudjelovali u pregovorima! – zajednička je to poruka s  konferencije za novinare održane u ponedjeljak u Središnjici HDZ-akoju su – vezano uz stavove i odgovore Domoljubne koalicije na reformske prijedloge Mosta nezavisnih lista – održali predsjednik HDZ-ova Odbora za financije doc. dr. sc. Tomislav Ćorić i eurozastupnica (i stručnjakinja za EU fondove) Ivana Maletić.

U nastavku donosimo ključne poruke:

ĆORIĆ: SDP je ponudio dvije verzije odgovora – različitog sadržaja!

U jednom trenutku izašla u medijima informacija da je koalicija Hrvatska raste predstavila program na svojoj internetskoj stranici – uistinu je tamo bio jučer u kasnim poslijepodnevnim satima. Imamo, dakle, verziju tog programa. Onda, u jednom trenutku, nije se moglo doći do tog programa na njihovoj internetskoj stranici i trenutno imamo drugu, nešto izmijenjenu verziju. Uputio bih vas na stranicu 30. ranije verzije programa – odnosno stranicu 30. novije verzije programa. Riječ je o točki 2.2, a tema je – poduzetništvo. Prema današnjoj verziji programa prva rečenica te točke glasi – „načelno se slažemo s mogućnošću propisivanja kvartalnog izvješćivanja o neoporezivim primicima“. Ona verzija koja je postojala prije ove jedne, rekao bih, rupe u komunikaciji, glasi – „načelno se kao Ministarstvo financija, Porezna uprava slažemo s mogućnošću propisivanja kvartalnog izvješćivanja o neoporezivim primicima“. Tko se slaže? Ministarstvo financija i Porezna uprava? Tko je pisao taj tekst? To je pitanje koje se postavlja na početku i kraju cijele ove priče.

Pokažite vjerodostojnost!

Želimo naglasiti da iza svake kredibilne vlade stoji – vjerodostojnost. Iza svake kredibilne ekonomske politike stoji vjerodostojnost nositelja ekonomske politike. Ona mora stajati iza vjerodostojnosti, odnosno iza rada monetarne vlasti, ona mora stajati iza rada fiskalne vlasti, pretpostavlja vjerodostojnost u vremenu. Primjerice, za fiskalnu vlast činjenica je da postoji strategija upravljanja javnim dugom – koja pak u Hrvatskoj ne postoji već četiri godine.

Javnim dugom nitko ne upravlja

Jedan od reformskih poteza, odnosno prijedloga, je i kreiranje strategije upravljanja javnim dugom. Zadnja takva kreirana je prije pet godina. Dakle, svi smo se složili da je treba kreirati, međutim postavlja se pitanje – zašto ona u posljednje četiri godine ne postoji? To su ključna pitanja, vjerodostojnost jednako uspjeh. Nevjerodostojnost znači nekredibilitet, a onda nastaju problemi.

MALETIĆ: Za razliku od SDP-a, naše su odgovore pisali stručnjaci!

Zadovoljni smo – pripremili smo odgovore Domoljubne koalicije na reformske prijedloge Mosta. Na tome je radio niz stručnjaka – koji su radili i na našem gospodarskom programu, sudjelovali u pregovorima. Mnogo je područja obrađeno u komunikaciji s Mostom – oni su mnogo prijedloga stavili na stol. Teme koje su, dakle, izuzetno bitne za Hrvatsku – od poduzetništva koje je bilo u prvom planu i koje je Domoljubnoj koaliciji u prvom planu. Za to je važno stvoriti kvalitetno poslovno okruženje. Jedna od glavnih karika u tome je pravosuđe – koje mora biti brzo i efikasno. To su i kolege iz Mosta istaknuli kao jedan od važnih reformskih zahtjeva – to smo i mi imali u svom dokumentu. Jer – ako želite uspješno poduzetništvo morate imati pravosuđe koje brzo i kvalitetno rješava probleme i predmete.

Povećanje učinkovitosti – nagrađivanje izvrsnosti

Kolege iz Mosta su u prvi plan stavili pitanje efikasnosti rada ne samo jedinica lokalne i regionalne samouprave, nego općenito javnog sektora, državne administracije te javnih poduzeća. Oko toga smo se brzo složili – to je ono što svi u Hrvatskoj osjećamo. Trebamo konačno definirati procese u tijelima javne uprave, izgraditi institucije, definirati ciljeve i što se radi na kojoj razini vlasti – onda možemo uspostaviti sustav mjerenja kvalitete rada i nagrađivanja izvrsnosti. To je, dakle, Most stavio kao jedan od glavnih pitanja – povećanje učinkovitosti i nagrađivanje izvrsnosti.

Poljoprivreda – motor razvoja

U prvi plan je stavljena poljoprivreda – neprestance smo upozoravali koliko je važna revitalizacija poljoprivrede. Te koliko je neiskorištenih resursa – čije je aktiviranje velika prilika za Hrvatsku. Temeljem toga možemo napraviti skok u gospodarskom rastu, a poljoprivreda prednjači u tome. Svoje smo odgovore koncipirali da pokažemo ne samo da se slažemo s onim što je Most istaknuo kao problem i prijedlog, već smo mnogo detaljnije ušli u problematiku. Imamo mnogo drugih dodatnih prijedloga. Teme energetike i zaštite okoliša stavljene su u ovim pregovorima kao važne teme.

Eklatantno nesposobna vlada

Tu je još i pitanje fiskalne politike – upravljanje javnim financijama. Hrvatska se nalazi u dvije teške procedure – prekomjernog deficita i makroekonomskih neravnoteža. Vlada je imala četiri godine da pokaže je li vjerodostojna i ispunjava li ono što govori, u ovom slučaju Europskoj komisiji, da će odraditi. No, nije vjerodostojna! Koliko je, zapravo, vjerodostojan dokument koji su pokazali? Prvo, pisala ga je sama administracija, ali problem je jer nemaju političku volju ni znanja da provedu ono što im drugi pišu u dokumentima. Netko drugi im piše – ali je problem to što oni to ne znaju provesti. Isto kao što nisu proveli dokumente koje su slali u Bruxelles – tako ni ovaj dokument ne bi znali provesti. Ovaj njihov dokument nije odraz programa, nego prepisivanja iz odredbi i zakona. Tu nema programa, nego prebrojavanje onog čime se bave institucije. To je za njih, naime, pisala administracija.

ZA gospodarski pojas

Gospodarski pojas je svima u interesu. Hrvatska može donijeti odluku – nema prepreka da se to ne dogodi niti potrebe da gubimo stotine milijuna kuna godišnje jer nismo proglasili gospodarski pojas.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...