Početna - IZDVOJENO - HDZ o slučaju Linić: To je skandal!
Slavko Linić
Foto: vlada.hr

HDZ o slučaju Linić: To je skandal!

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) u četvrtak je ocijenila skandaloznim ponašanje vladajuće većine u Saboru u slučaju “Linić” i dokumenta koji govori da je policija prošlog ljeta istraživala bivšeg ministra financija Slavka Linića, a policijski nacionalni Uskok (PNUSKOK) nazvala je “partijskom policijom koja radi po nalogu predsjednika Vlade”.

“Nezapamćen skandal u našoj novijoj političkoj povijesti jest činjenica da su postupanjem SDP-a i vladajuće koalicije te korištenjem državnih službi teško narušene osnovne slobode i prava svih naših građana”, rekao je potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar na konferenciji za novinare u sjedištu stranke.

Prema dokumentu PNUSKOK-a, koji je u srijedu objavio dio medija, nad Linićem se, nakon što je Milanovića javno prozvao za nepotizam, provodio “niz obrada, praćenja, itd.” HDZ je u četvrtak podsjetio i da je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na temelju Linićeve predstavke proveo postupak, nakon kojega je zaključio da se Linića nije nezakonito obrađivalo.

Nemušto objašnjenje

Mlakar je “nemuštim” ocijenio objašnjenje potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da nelegalnog praćenja Linića nije bilo i da je sve to laž. Naglasio je da je saborska većina pokušala marginalizirati tu temu.

“Radi se o skandalu koji je još prije više od godinu dana otvorio obraćanjem javnosti bivši ministar finacija Slavko Linić kad je rekao da ga se nezakonito prati i prisluškuje te je prozvao predsjednika Vlade Zorana Milanovića da stoji iza toga. Danas smo u Saboru pokušali o tome govoriti, ali je vladajuća koalicija to nastojala zataškati”, rekao je Mlakar.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u četvrtak je lažnima nazvao tvrdnje Slavka Linića da je protiv njega, članova njegove obitelji i prijatelja vođena istraga, ističući da je policija tek provjeravala sumnje koje su u konačnici odbačene kao neistinite.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković rekao je na konferenciji za novinare kako imaju nepobitne dokaze da je represivni aparat upotrebljavan za političke svrhe.

“Očito je da se dio MUP-a, tj. PNUSKOK pretvorio u partijsku policiju te da postoji vertikala Milanović, Ostojić i Bertina (šef policijskog Uskoka), koja mimo procedure i mimo zakona određuje poslove za SDP. Radi se očito o partijskoj policiji koja bira policijsko-političke slučajeve i sve one koje Zoran Milanović i njegov uži krug smatra politički opasnima nastojat će na taj način neutralizirati”, smatra Jandroković.

Revolucionarno pravo

Po njegovim riječima, danas vidimo da je ono što je svojedobno govorio Slavko Linić bila istina. “Ovdje se radi o narušavanju temeljnih prava”, dodao je. Rekavši kako se može postaviti pitanje da HDZ brani Slavka Linića, Jandroković je istaknuo da HDZ ne brani Linića, nego zaštitu svakog hrvatskog građanina, pravni i ustavni poredak jer to što se događa nije ništa drugo nego “revolucionarno pravo”.

Jandroković je ustvrdio kako se u užem krugu oko predsjednika SDP-a “odabiru mete i odlučuje koga će se pratiti i policijski obrađivati s ciljem političke neutralizacije”. “Ovo je više nego opasno i skandal koji nadilazi sve one koje smo vidjeli u ove tri i pol godine od Milanovićeve Vlade”, zaključio je.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner, koji je danas zatražio da se u Sabor pozove premijera Zorana Milanovića kako bi objasnio u medijima objavljene dokumente koji govore da je policija prošlog ljeta istraživala bivšeg ministra financija Slavka Linića, također je kritizirao ponašanje saborske većine u “slučaju Linić” i zamjerio predsjedniku Vlade što se nije odazvao na njihov poziv i objasnio svoju ulogu u svemu tome. “Tu je riječ o potpunom ignoriranju parlamenta”, ocijenio je Reiner.

“Gurnuli su u prvi plan ministra (Ranka) Ostojića, koji je održao jednu nemuštu konferenciju za medije bez ikakvih argumenata”, rekao je Reiner. “To nije sumrak demokracije, već mrak koji je zavladao u Hrvatskom saboru i taj mrak trebamo rasvijetliti”, poručio je.

Nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar financija Slavko Linić potvrdio je u srijedu da je dobio dokument koji pokazuje da je PN USKOK u ljeto prošle godine provodio istragu nad njim, članovima njegove obitelji i prijateljima, što tumači kao “dokaz organizirane akcije koju su protiv njega poveli premijer Milanović i ministar unutarnjih poslova Ostojić”.

Linić je objasnio kako je riječ o službenom dokumentu iz kolovoza 2014. godine koji dokazuje da je načelnik PN USKOK-a Mario Bertina predvodio istragu nad njim, njegovom suprugom Ksenijom i njezinom kćeri iz prvoga braka Majom Čule te Linićevim prijateljima Ivanom Franolićem i Veljkom Kneževićem. Dodao je i da je PN USKOK od Ureda za sprječavanje pranja novca zatražio da provjeri prijavu po kojoj je Maji Čule u SAD u torbi odnio milijun dolara.

Izvor: Hina

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...