Početna - GOSPODARSTVO - Hrvatska u 2013. zabilježila negativne gospodarske trendove
Graf-pad

Hrvatska u 2013. zabilježila negativne gospodarske trendove

Hrvatska dočekuje kraj 2013. s više od 363 tisuće nezaposlenih, padom bruto domaćeg proizvoda već petu godinu zaredom, potvrdom snižavanja kreditnog rejtinga zemlje na neinvesticijsku razinu, najavom Europske komisije o ulasku Hrvatske u proceduru suzbijanja prekomjernog deficita.

Ipak, bila je to i godina fiskalizacije – uvođenja reda u financijsko poslovanje i porezne discipline, s ostvarenim pomacima u smanjenju nelikvidnosti, novog starta za mnoge tvrtke u teškoćama putem predstečajnih nagodbi, dok se turizam izdvaja među rijetkim gospodarskim djelatnostima koje će godinu završiti s plusevima.

No, pogledamo li opću sliku, gospodarstvo je i dalje u padu, BDP je pao u sva tri prva ovogodišnja tromjesečja (za 1,5 posto, 0,7 i 0,6 posto na godišnjoj razini), a pad se, uglavnom, predviđa i u zadnjem kvartalu.

Osim Vlade koja u 2013. očekuje blagi rast, koji je drugim rebalansom ovogodišnjeg proračuna smanjila na 0,2 posto, ostale relevantne institucije očekuju pad hrvatskog BDP-a u ovoj godini – Europska komisija kao i zagrebački Ekonomski institut predviđaju pad od 0,7 posto, a Hrvatska narodna banka smanjenje za 0,8 posto u odnosu na godinu prije. Velika većina relavantnih gospodarskih pokazatelja ima negativne predznake, pokazuju statistički i drugi podaci.

Tako industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, kalendarski prilagođena, bilježi pad za 3,4 posto, a ukupan broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini pao je za 4 posto. U prvih deset mjeseci industrijska je proizvodnja pala za 2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Nastavio se i trend pada građevinske aktivnosti, pa su tako, prema kalendarski prilagođenim indeksima, građevinski radovi u listopadu ove u odnosu na isti mjesec 2012. godine manji za 3,6 posto, dok su ukupno u prvih deset ovogodišnjih mjeseci u padu za 4,2 posto.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...