Početna - GOSPODARSTVO - Hum na Sutli – nezaposlenih gotovo pa i nema

Hum na Sutli – nezaposlenih gotovo pa i nema

Hum Na Sutli je malo mjesto pedesetak kilometara udaljeno od Zagreba, pravo je hrvatsko gospodarsko i demografsko čudo. Njegove stanovnike nije uništila hrvatska privatizacija, stopa nezaposlenosti je oko dva posto a natalitet je visok.

Mala općina s velikom industrijom, tamo se od stakla živi već stoljeće i pol, ono je simbol mjesta. Proizvode 250 tisuća tona stakla ili 950 milijuna boca godišnje. Od proizvodnje sedamdeset posto se izvozi, s tim da od tih sedamdeset posto izvoza osamdeset posto se odnosi na prostor bivše Jugoslavije.

Godine 1990. dolazi do reorganizacije tvornice stakla „Straža“ i od tog trenutka tvrtka se osamostaljuje i počinje poslovati pod nazivom „Straža-Alatnica“. Od 1. siječnja 1997. godine „Straža-Alatnica“  posluje u sustavu OMCO grupe iz Belgije. U blizini je još jedno hrvatsko gospodarsko čudo. OMCO svake godine zaposli cijeli jedan razred metalaca iz Krapine. U vlasništvu su Belgijaca, rade u tri smjene, dobivaju trinaestu plaću. Prosječna neto plaća im iznosi 5.500 kuna.

OMCO Croatia najopremljenija je tvornica za strojnu obradu metala s najmodernijom tehnologijom i opremom te kao takva centar je izvrsnosti i mjesto školovanja i obučavanja mladih ljudi koji čine većinu zaposlenika tvornice.

Razvijena općina, zaposleni ljudi, visok natalitet, navala je i na vrtić, čak šezdesetak djece je na listi čekanja.  Ta mala općina sa snažnom industrijom, dobrim standardom, visokim natalitetom i gotovo bez nezaposlenih predstavlja pravo hrvatsko čudo.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

TZ grada Opatija objavila Javni poziv – Potpore za turistička događanja u 2023. godini

Turistička zajednica grada Opatija je objavila Javni poziv za dodjelu potpora iz programa „Potpore za turistička događanja u 2023. g.“. ...