Početna - IZDVOJENO - ISIL prijeti: Ubit ćemo Hrvata ako ne oslobode zatvorenice
otmica

ISIL prijeti: Ubit ćemo Hrvata ako ne oslobode zatvorenice

Teroristi organizacije Islamska država objavili su u srijedu kako će hrvatskog državljanina pogubiti unutar 48 sati ukoliko egipatske vlasti iz zatvora ne puste više zatvorenica koje se nalaze u zatvorima u Egiptu.

Snimka prikazuje Hrvata u odijelu kako kleči pred maskiranim militantom koji u ruci drži nož.

Riječ je o 30-godišnjem hrvatskom državljaninu Tomislavu Salopeku koji je otet u Egiptu 22. srpnja.

Salopek čita poruku na engleskom jeziku. Kaže svoje ime i prezime i svoje godine te govori o svojoj obitelji. Navodi da su ga oteli pripadnici ISIL-a i da će ga pogubiti unutar 48 sati, ako iz zatvora ne budu oslobođene zatvorenice.

U izjavi spominje Sinajsku provinciju pa se pretpostavlja da su Salopeka oteli pripadnici islamističke skupine na Sinajskom poluotoku koja se proglasila dijelom Islamske države, čija centrala djeluje u Siriji i Iraku.

Džihadisti su u značajnijoj mjeri na Sinaju aktivni od svrgavanja Muslimanskog bratstva s vlasti u Egiptu.

Tomislav Salopek je u Egiptu radio za francusku tvrtku. Otet je na putu za posao.  Prema informacijama koje ima Ministarstvo vanjskih poslova, bio je u automobilu s vozačem kojeg su otmičari izvukli iz automobila i ostavili na cesti, a mladog Hrvata su oteli i otišli.

Neslužbeno se doznaje da je bio na menadžerskoj poziciji u tvrtki Company General Geoscience.

Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je priopćenje u kojem navode sljedeće:

“Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poduzima sve kako bi što prije razriješila tešku situaciju u kojoj se nalazi hrvatski državljanin T.S. Obzirom na vrlo teške i osjetljive okolnosti, te da se ne bi dodatno otežala ionako teška situacija, u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi detaljnije informacije”

Mokhtar Awad je stručnjak za džihadističke skupine na području Egipta. On tvrdi kako je Salopekova otmica zapravo jedan unaprijed planirani manevar egipatske podskupine Islamske države kako bi privukla veću potporu džihadista u toj zemlji u kojoj se za premoć natječe s Al Kaidom.

Awad dodaje i kako bi se i IS-ov zahtjev za puštanjem žena zatvorenih u zatvorima diljem Egipta trebao shvatiti u tom kontekstu budući da su žene zatvorenice goruće pitanje među islamistima u Egiptu.

Moktar Awad vjeruje i kako je sama otmica koja se dogodila na cesti koja vodi od jugozapadnog predgrađa Kaira, zapravo poruka Islamske države da mogu ‘udariti’ bilo gdje u Egiptu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...