Početna - IZDVOJENO - Izložba Karići i liburnijski pusti
web

Izložba Karići i liburnijski pusti

U nedjelju, 1. veljače u podne u Hrvatskom muzeju turizma otvara se izložba „Karići i liburnijski pusti“. Izložba je posvećena dvama fenomenima maškara opatijskog i liburnijskog kraja: Balinjeradi i pustima. Izložbu možete pogledati u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u Opatiji do 18. veljače.

Balinjerada je jedinstvena i specifična opatijska karnevalska priredba koja se održava 32 godine za redom. Sudionici izrađuju svoje „kariće“ ili „voziće“ i spuštaju se na tim vozilima na kugličnim ležajima ili „balinjerama“niz opatijske ulice. Ovoj izložbi pridonijeli su: Duško Jeličić Dule, koji je idejni začetnik i duša Balinjerade, Jerko Gudac i Emil Jeletić.

Drugi segment izložbe je koncept fotografija svih naših pustova od Kastva do Mošćeničke Drage 2015. godine. Autor Saša Jantolek obišao je četrdesetak mjesta na području Liburnije i fotografirao pustove (pokladne lutke) koje tamošnje maškarane grupe izrađuju i tako izražavaju svoj kritički i ironijski stav prema političkoj i društvenoj stvarnosti u kojoj žive.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Učenici Ugostiteljske škole Opatija priključili su se projektu volonterskog maratona mladih “72 sata bez kompromisa”

Vrijedni učenici Ugostiteljske škole Opatija priključili su se projektu volonterskog maratona mladih “72 sata bez kompromisa” u Rijeci. Učenici slastičari ...