Početna - ZABAVA - Tako jednostavno, a tako zdravo- voda s limunom
voda s limunom

Tako jednostavno, a tako zdravo- voda s limunom

Život je sve brži i sve manje imamo vremena za sebe, zbog čega trpi naš organizam. Te posljedice često osjetimo kada je već kasno.

Način kako da počemo dan, odnosno šta ćemo popiti ili pojesti prvo ujutro, veoma je važan. Treba se fokusirati na jutarnje rituale, za koje uglavnom nemamo vremena, i uskladiti tijelo sa prirodnim ritmovima.

Obavezno morate imati vremena za jedan ritual koji će unaprijediti vaše zdravlje, koji kratko traje, a pravi je eliksir zdravlja.

Ujutro čim se probudite, započnite dan čašom tople vode i sokom od pola limuna. Limunov sok s toplom vodom ima iznenađujuće dobar učinak na zdravlje, čak ispire na čudesan način jetru i bubrege. Ako se pije hladan, nadražuje peristaltiku crijeva i tjera čovjeka već rano ujutro na stolicu.

Ovaj napitak je tako jednostavno napraviti, a prednosti su velike.
1. Jača imunitet
Limun je pun vitamina C i kalija. Vitamin C je odličan za borbu protiv prehlade, a kalij stimuliše mozak i nervnu funkciju i pomaže u kontroli krvnog pritiska.
2. Uravnotežuje pH
Limun je nevjerovatno alkalna hrana, vjerovali ili ne. Da, oni su kiseli, ali u našim tijelima oni su alkalni (limunska kiselina ne stvara kiselost u tijelu). Alkalno tijelo je ključ za dobro zdravlje.
3. Pomaže kod mršavljenja
Limun je pun fiber pektina, koji pomaže u borbi protiv gladi.
4. Probava
Topla voda služi za podsticanje gastrointestinalnog trakta i peristaltika-valove mišićnih kontrakcija u roku od crijevnih zidova. Limun i limeta takođe imaju puno vitamina i minerala i pomažu popustiti toksinima u probavnom traktu.
5. Blagi, prirodni diuretik
Limunov sok pomaže istjerati neželjene materijale, jer limun će povećati stopu mokrenja u tijelu.
6. Čisti kožu
Vitamin C pomaže pri smanjenju bora i mrlja. Limun i voda čiste toksine iz krvi, koja pomaže zadržati kožu čistu.
7. Hidratizuje limfni sistem
Ova čaša pomaže da započnete dan hidratizirano, pomaže sprečavanje dehidracije i nadbubrežnog umora. Kada je tijelo dehidrirano ili duboko dehidrirano (nadbubrežni umor), ne može obavljati sve odgovarajuće funkcije, što dovodi do pojave toksina, stresa i zatvora.
Limun sa toplom vodom pomoći će da dvije male žlijezde na vrhu bubrega zajedno sa štitnom žlijezdom stvaraju energiju. One takođe luče važne hormone, uključujući i aldosteron. Aldosteron je hormon koji luče nadbubrežne žlijezde i koji reguliše nivo vode i koncentraciju minerala, kao što su natrij, koji pomažu tijelu da ostane hidratizirano. Takođe je odgovoran za regulisanje stresa.
* Naviknite se da vam ovo postane praksa: pijte čašu tople vode sa limunom ujutro mjesec dana i primijetićete da može promijeniti vaš cijeli dan. Nemojte biti iznenađeni kada se ujutro vidite u novom svjetlu.
Zapravo, zašto ne biste sada uzeli čašu vode, istisnuli u nju pola limuna i odmah to popili?
Priprema čudotvornog napitka
U čašu mlake vode iscijedite pola limuna i popijte odmah ujutro, natašte. Tokom dana možete popiti još dvije do tri čaše vode sa limunom. Ako ne podnosite kiseli ukus, zasladite napitak javorovim ili agava sirupom.
Najbolje je koristiti limun iz biološkog ili domaćeg uzgoja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) ”Casabianca” oduševila Ljetnu pozornicu u Opatiji

Hit predstava „Casabianca“ oduševila je sinoć rasprodanu i prepunu Ljetnu pozornicu na kojoj je dvije tisuće posjetitelja uživalo u duhovitim ...