Početna - IZDVOJENO - Josipović o svojoj odluci povlačenja novca iz štedionice Zlatica
web

Josipović o svojoj odluci povlačenja novca iz štedionice Zlatica

Na sučeljavanju predsjedničkih kandidata na RTL televiziji, novinar Igor Bobić postavio je pitanje Josipoviću vezano uz izvlačenje novca iz štedionice Zlatica prije drugih štediša što je učinio 1998. godine. Bobić je Josipovića pitao bi li i danas to učinio na što je  aktualni predsjednik krenuo obrazlagati svoju odluku. Inače riječi o tome bilo je i u prvoj kampanji kad je se Josipović kandidirao prvi put, prije četiri godine. U to vrijeme mu je Milan Bandić rekao da je preko štedionice Zlatica izvukao svoj depozit iz Komercijalne banke koja je kasnije završila u stečaju te time oštetio Grad Zagreb za 150.000 tadašnjih njemačkih maraka.

“Kao prvo, to nije bilo prije drugih štediša, bilo je desetke i fizičkih i pravnih osoba koje su našle pravni put. Neki su bolji pravnici pa znaju to učiniti. Netko zna pravni put i sposoban je izboriti se za svoja prava. Ja tada nisam bio ni dužnosnik niti itko tko je imao društvenu moć. U granicama zakona, učinio bih sve da zaštitim svoju imovinu kao što su to drugi napravili”, odgovorio je Josipović. No, predsjednik Josipović ponovno je štošta ostavio nedorečeno, hrvatska javnost nije dobila odgovarajuće odgovore na čitav niz pitanja.

Iako tvrdi da je naplata učinjena za veći broj osoba, ne samo za njega, Josipović zaboravlja kako je cijela priča završila tek u ožujku 2013. godine  kada je štetu učinjenu propaloj Komercijalnoj banci 1998. godine, izvlačenjem gotovo dva milijuna kuna depozita Ive Josipovića i društva, nagodbom podmirila Banka Kovanica. Naime, ta je banka podmirila svu štetu, iako u tom poslu nije imala vlastite koristi.

Tako su za razliku od ostalih štediša Josipović i još nekolicina dobro upućenih novac koji su izvukli i zadržali dok to nije slučaj kod ostalih štediša koji tada nisu kontrolirali obje financijske kuće.  Priča je išla da je na račun predsjedničkog kandidata prebačeno  516.886 kuna. Slijedili su Posmrtna pripomoć s 389.084 kune, Muzička akademija sa 130.621 kunom te Udruženje za kaznene znanosti sa 115.893 kune. Izvučeni su i depoziti Pravnog fakulteta i HAK-a te još nekoliko osoba iz glazbenih i pravničkih krugova. Osigurana štednja tada nije pokrivala pravne osobe ni članove nadzornih odbora. Račun KBZ-a dospio je u blokadu 19. rujna 1998. i bio neprekidno blokiran sve do odlaska u stečaj 30. travnja 1999. godine. Iako je banka bila nesposobna za plaćanje, 20. studenog 1998. sklopila je sa Štedionicom Zlatica ugovor, a potom i dva aneksa, kojima su u Zlaticu prebačeni depoziti Josipovića i društva, kao i određena potraživanja koja je KBZ imala kao kreditor prema skupini osoba.

Zamisao je bila, pisale su Novosti, da umjesto Komercijalne banke sada Zlatica naplati određene njezine kredite, a da s druge strane isplati i njezinih štediša koje KBZ zbog blokade nije u stanju isplatiti. Međutim, problem je u tome što bi KBZ kredite prepuštene Zlatici svejedno naplatio i u stečaju, dok bi isplata depozita ovisila o mogućnostima u stečajnoj masi.

Zbroj 12 prebačenih glavnica kredita iznosio je 1,83 milijuna kuna, čemu je odgovarao i iznos izvučenih depozita. Najveći dio činio je iznos od 516.886 kuna isplaćen na Josipovićev račun u Zlatici, od čega se više od 350.000 kuna u različitim valutama (DEM, NGL, ATS, FRF, USD) odnosilo na njega, oko 150.000 kuna (u DEM i ITL) na suprugu Tatjanu Josipović, a na njegovu majku Milicu Josipović tek 483 američka dolara. Slijedili su Posmrtna pripomoć s 389.084 kune, Muzička akademija sa 130.621 kunom, Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti sa 115.893 kune, Gaj grupa sa 56.361 kunom i njena tvrtka Vimpo sa 50.856 kuna. Prebačeni su i ulozi Pravnog fakulteta, Hrvatskog autokluba (HAK) i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, te još šest fizičkih osoba, svih iz glazbenih i pravničkih krugova, među kojima je bio i Smiljko Sokol s 18.210 kuna”, stajalo je u sudskoj nagodbi o čemu se vrlo detaljno pisale Novosti u užujku 2013. godine.

Štedišama je preostala samo osigurana štednja preko Državne agencije za sanaciju banaka (DAB), koja im je po tadašnjim pravilima 1999. isplatila iznose do maksimalnih 100.000 kuna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...