Početna - IZDVOJENO - JULIJE CEZAR U EGIPTU, PRVA BAROKNA OPERA U RIJECI KAO GLAZBENI I VIZUALNI SPEKTAKL
IMG_7039

JULIJE CEZAR U EGIPTU, PRVA BAROKNA OPERA U RIJECI KAO GLAZBENI I VIZUALNI SPEKTAKL

U subotu, na Europski dan opere, 7. svibnja 2016. u 19.00 sati u HNK Ivana pl. Zajca bit će izvedena premijera barokne opere Julije Cezar u Egiptu (Giulio Cesare in Egitto) Georga Friedricha Händela, a generalni sponzor premijere je Ina.

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, operom u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića i Olivera Frljića, dirigirat će maestro Ville Matvejeff, a riječ je o prvoj baroknoj operi na riječkoj opernoj sceni te o opernom debiju Diane Haller u njenom rodnom gradu, godinu dana nakon koncertnog debija, najposjećenijeg riječkog koncerta prošle sezone kada su se prodavala i stajaća mjesta.

Ravnatelj Opere Marin Blažević zahvalio je upravi Ine i istaknuo kako bi ova premijera bila doista nemoguća bez generalnog sponzora, s obzirom na situaciju u kojoj se Kazalište nalazi.
Marina Burazer, direktorica Sektora korporativnih komunikacija Ine izrazila je iznimno zadovoljstvo zbog ovog dugogodišnjeg partnerstva koje ima potencijala za nastavak. „Ina je godinama vezana uz HNK Ivana pl. Zajca kao pokrovitelj kazališnog programa i ponosni smo što se naša suradnja nastavlja i ove godine. Osobito nam je zadovoljstvo što smo opet u prilici podržati mladu opernu zvijezdu Dianu Haller koja će, nakon veličanstvenog prošlogodišnjeg Gala koncerta, sada imati i svoj riječki operni debi.“

Marin Blažević pojasnio je razloge postavljanju upravo ove opere na riječku scenu. „U protekle dvije sezone revolucionirali smo operni i koncertni repertoar – u dvije sezone četiri su opere po prvi puz izvedena u Rijeci  (La vida breve, Oedipus Rex, Kazališni običaji i neuobičajenosti, Julije Cezar u Egiptu), čitav niz koncerata, simfonija i skladatelja koji nikad nisu bili izvođeni u ovom Kazalištu.”

Režijom i dramaturgijom Marin Blažević i Oliver Frljić htjeli su pokazati dvije krajnosti – predstava počinje iz nulte probe, sitz probe kada se pjevači prvi put susreću s orkestrom, a razvija se pred publikom u spektakl. Pri tome se koristi i suvremena tehnologija, 3D video mapping u suradnji sa scenografom Daliborom Laginjom, također nešto što se u Rijeci još nije vidjelo. Želja im je privući publiku koja na opere ne dolazi ili čak zazire od nje, a koja bi na ovaj način mogla biti nova operna publika, ne samo u Rijeci nego i šire. Tome se pridonosi i raznolikim tematskim danima, odnosno popratnim sadržajima prije repriznih izvedbi opere, u 18 sati, uz propusnice koje se može podići nakon kupnje ulaznice.

Diana Haller, gošća riječke Opere, u svome rodnom gradu, u ulozi je rimskog imperatora Julija Cezara. Ovu premijeru ističe kao jednu od najbitnijih u svojoj karijeri: “Prihvatila sam ovaj izazov zbog koncepta režije. Julije Cezar nudi drugačija iskustva, barokna djela posebno su zanimljiva – trebate pjevati ulogu pisanu za kastrate koji su mogli pjevati minutu bez uzimanja daha.” Govorila je i o ženama, mezzosopranima koje se često u takvim operama i ulogama pretvaraju u muškarca, najavila je takvu promjenu iz žene u muškarca na pozornici, pred publikom. Ono što bi voljela da publika zamjeti jesu dijelovi ove barokne opere kada sam pjevač na neki način postaje kompozitorom.

Najvažnija ženska uloga je zanosna Kleopatra koju pjeva Anamarija Knego, za koju kažu samo “Nju morate čuti!”. Dario Bercich u ulozi je negativca, egipatskog vojskovođe Achille. Marko Fortunato pjeva ulogu Sesta koju danas uglavnom pjevaju žene, sretan je zbog važnih trenutaka opere u kojima upravo Sesto zatvara prvi i drugi čin, i glasom i koreografiranim pokretima. Ivana Srbljan kaže kako je ovo njen najveći izazov u karijeri, pripremala je dvije potpuno različite uloge – i ženstvenu Korneliju i muževnog Cezara. Marin Blažević istaknuo je njenu iznimnu glumu i potpuno drugačijeg Cezara (pjevat će na reprizi 16.5.) od onog Diane Haller. Sonja Runje u ulozi je egipatskog kralja Ptolomeja i izvest će nešto što nikada niti jedna operna pjevačica nije – u jednoj od arija na 5 metara visine izvodi istovremeno i ariju i akrobacije na svili!

U operi solističke uloge pjevaju još i Amanda Stojović (alternacija Ivani Srbljan) kao Kornelija, te Olga Kaminska kao Nireno i Slavko Sekulić kao Curio.
Scenograf Dalibor Laginja radio je do sada na oko 30 opera, a ovaj ističe kao  jedan od najzahtjevnijih projekata koje je radio: “Kroz eksperimente predstava je rasla da toga nismo bili ni svjesni. A hoće li to biti koristan ili beskoristan rad za Hrvatsku u ovom trenutku, trebala bi odlučiti publika i struka, a ne političari.”
Prvi put publika će imati priliku vidjeti i posebno oblikovanje videa na sceni riječkog Kazališta – radi se o video mappingu koji često postaje i dio scenografije, na kojem je radio Igor Crnković, čime se dobiva na dinamičnosti izmjena scena i dodatnoj vizualnoj atraktivnosti.

Kostimografkinja Sandra Dekanić je ponovno oživjela neke od kostima iz kazališnog fundusa, funkcionalno, otvarajući prostor za stvaranje simboličkih elemenata u cjeline.
Asistentica scenografa je Dajana Jurman-Osip, oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić, asistent dirigenta je Matija Fortuna, zbor je uvježbao Igor Vlajnić, a koncertni majstor je Anton Kyrylov. Asistenti režije i dramaturgije studenti su iz Australije i SAD-a, Katy Maudlin, James Jackson, Hallie Sekoff i Ari Rodriguez.

U operi se, osim članova Opere i Baleta HNK Ivana pl. Zajca, pojavljuje više od 150 ljudi na sceni – članovi ansambala Hrvatske i Talijanske drame te polaznici programa Diplomirani gledatelj i drugi. Baletni su solisti Marta Kanazir (u alternaciji Marta Voinea Čavrak) i Svebor Zgurić, muški baletni ansambl (Joseph Cane, Vitali Klok, Andrei Köteles, Bálint Rauscher, Daniele Romeo, Svebor Zgurić), posebno se pojavljuje Jelena Lopatić, stražari su Darko Matijašević i Boris Mohorić.

 

 

 

 

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...