Početna - IZDVOJENO - Kako najbolje iskoristiti IQ – Sveučilište za 3. dob
3.dob

Kako najbolje iskoristiti IQ – Sveučilište za 3. dob

Sveučilište za 3. dob poziva sve zainteresirane na sljedeće u nizu kratkih besplatnih predavanja.

Prof.dr.sc. Vladimir Takšić (Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta) održat će predavanje ovu srijedu (9.12.2015.) u 17 sati na Filozofskom fakultetu – prostorija 105 (kampus Sveučilišta u Rijeci na Trsatu).

Ukratko o predavanju u nastavku:

„Kako najbolje iskoristiti IQ?“

Već više od stoljeća je prošlo kako je kvocijent inteligencije ili famozni IQ zanimljiva i intrigantna tema mnogih znanstvenih i laičkih rasprava. Iako je IQ samo obično prevođenje broja točnih odgovora na skalu kojoj je prosjek izmišljeni broj 100, a raspršenje oko prosjeka opet neki prilično apstraktni broj 15, u jednom periodu postao je kultom. Mnogi su željeli saznati svoj IQ i postajali jako ponosni ako bi taj broj bar za malo bio veći nego susjedov ili rođakov. Bio je moćno oružje za obračun s neprijateljima, ali i simbol prestiža pogotovo u akademskom napredovanju. U najrazvijenijim su ga kulturama koristili za razvrstavanje djece od najranije dobi. Apsurd je nastao kada su uvaženi autoriteti  objavili da je IQ genetski uvjetovan, a dosegao je svoj vrhunac kada su se počele objavljivati rang-liste zemalja (kultura) prema prosječnom IQ stanovništva.

U izlaganju će biti riječi o spomenutoj zaluđenosti kultom IQ, ali i kritici s navođenjem zaključaka recentnih i relevantnih istraživanja, kao i primjera iz realnog života s dobrim i lošim posljedicama za „običnog“ čovjeka.

Sveučilište za 3.dob organizira se uz potporu Grada Rijeke i Grada Opatije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...