Početna - IZDVOJENO - Kako se zaštiti od pljački uslijed blagdana
Lopov

Kako se zaštiti od pljački uslijed blagdana

Kraj godine je vrijeme kad mnogi kreću na zimovanje ili praznike i idealno je doba za lopove koji koriste priliku i pljačkaju prazne domove. Koliko je važno zaštititi se protiv krađe u blagdansko doba odlično prikazuje prošlogodišnja statistika zagrebačke policije.

‘U 15-ak blagdanskih dana između Božića i nešto iza Nove godine, zabilježili smo oko 150 provala, među kojima je 60-ak provala u kuće, 40-ak u stanove, 20-ak provala u vikendice i 20-ak ostalih’, rekla je Mirela Ban iz zagrebačke policije.

Statistika se pogoršava svake godine, pa se slična situacija može očekivati i u sljedećih nekoliko tjedana.

‘Zadnje tri godine bilježimo porast, u ovih 11 mjeseci je to u odnosu na prošlu godinu 8 posto. Iz podataka kolega izvana, i oni bilježe porast, pogotovo u provalama u domove, i imaju puno veći porast’, kazao je voditelj službe prevencije Velimir Tišma.

Policija zato želi senzibilizirati građane da se zaštite i poduzmu sve korake kako ne bi morali birati poznati 192. Jedan od važnijih savjeta kako sačuvati sigurnost doma je – čuvajte dobrosusjedske odnose.

‘Jer oni donose obostranu korist, pridonose zaštiti. Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima, pod sloganom koji i policija koristi u preventivnim akcijama, ‘Dobar susjed, siguran stan’, svi zajedno pridonosimo većoj sigurnosti’, naglasio je Tišma.

Ipak, dobra osmatračnica nije garancija sigurnosti, treba se i konkretno osigurati. Najvažnija su naravno ulazna vrata.

‘Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima i prozorima. Također, ako primijetite sumnjive osobe, obratite pažnju, možete ih iznenaditi upitom trebaju li pomoć, već to počinitelja može odvratiti od kaznenog djela’, pojašnjava Tišma.

Još jedna važna stvar je napraviti popis serijskih brojeva vrijednih stvari i spremiti ga na sigurno, pa ako ih netko ukrade, možda ih ipak uspijemo i vratiti. Nakit i slične skupocjenosti poželjno je spremiti u kućni sef. A ako do najgoreg ipak dođe…

‘Na mjestu događaja je potrebno kretati se samo koliko je nužno da ne uništite tragove koje je počinitelj ostavio i da olakšate posao policiji’, ističe Tišma.

Naravno, ništa ne može garantirati stopostotnu sigurnost, ali mogu se slijediti savjeti policije. Oni koji to žele, stručnjake iz policijske Službe za prevenciju mogu pozvati na teren, u svoj dom ili poslovni prostor i tražiti detaljno savjetovanje o zaštiti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...