Početna - IZDVOJENO - Kosor: Domoljubna koalicija ima 59 potpisa, a bit će ih još
PXL_100721_1016
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Kosor: Domoljubna koalicija ima 59 potpisa, a bit će ih još

Domoljubna koalicija ima 59 potpisa, a bit će ih još, i to nekih ugodnih iznenađenja, ustvrdio je šef HSLS-a Darinko Kosor prošli tjedan na konferenciji za medije u sjedištu stranke te poručio da HSLS ostaje do kraja uz Domoljubnu koaliciju. Štoviše, već je sa stranačkim kolegom Dariom Hrebakom potpisao zajednički zahtjev svih saborskih zastupnika Domoljubne koalicije predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da im kao relativnim izbornim pobjednicima povjeri mandat za sastavljanje nove Vlade.

Po mišljenju HSLS-a, ističe Kosor, postoje samo dva moguća scenarija:ili stručna vlada sa saborskom većinom koju čine Domoljubna koalicija i Most, ili novi izbori, a odluku treba donijeti što prije u interesu svih građana Republike Hrvatske. ‘Naša koalicija ništa ne uvjetuje osim stručne Vlade, dok SDP uvjetuje da njihov predsjednik stranke bude mandatar i premijer. To je neprihvatljivo kolegama iz Mosta, a mislim da je neprihvatljivo i za dvije trećine hrvatske javnosti koja je glasovala protiv sadašnje vlasti’, ustvrdio je Kosor.

‘Naš uvjet za pregovore nije da mandatar bude Tomislav Karamarko’, rekao je Kosor. Na pitanje hoće li dopustiti Mostu da predloži mandatara ili će to ipak učiniti Domoljubna koalicija, rekao je da je Domoljubna koalicija napravila veliki iskorak i da je u velikoj prednosti pred koalicijom Hrvatska raste jer nisu postavili taj uvjet za pregovore. ‘Oni su postavili kao uvjet za pregovore da mandatar i premijer bude Zoran Milanović i mislim da umnogome zaostaju za nama u pregovorima. Ali, konkretno na Vaše pitanje, to je stvar dogovora dvije političke opcije’, kazao je Kosor.

Domoljubna koalicija već ima 59 potpisa, a bit će ih i još nekoliko i to nekih ugodnih iznenađenja, ustvrdio je Kosor, koji je sa svojim stranačkim kolegom Dariom Hrebakom, s kojim je u sjedištu HSLS-a održao i konferenciju za medije, potpisao zajednički zahtjev svih saborskih zastupnika Domoljubne koalicije predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da im kao izbornim pobjednicima povjeri mandat za sastavljanje nove Vlade RH.

Zabrinuti za demokratske procese u Hrvatskoj, u HSLS-u žaluju jer su ‘teme potrebnih reformi postale sporedne, a dominiraju tajna praćenja i snimanja, spinovi, međusobna blaćenja i podmetanja’. Kažu u HSLS-u i da su šokirani i zgroženi ‘organiziranim razbijanjem Mosta te metodama iz davnih totalitarnih vremena, a zadnjih dana postoje određeni neuspješni pokušaji uvlačenja i HSLS-a u prljavu kampanju’.

Informacije da je SDP kontaktirao HSLS oko sastavljanja saborske većine su spinovi, tvrdi Kosor, baš kao što tvrdi da i SDP danas formalno počinje prikupljanje potpisa, a usput je pa ‘lijepo zamolio predstavnike SDP-a da ih više ne vabe i spinaju putem medija’.

‘HSLS se neuspješno pokušava zadnjih nekoliko dana uvući u pregovaranje o stvaranju nove saborske većine. Zašto se ne postavljaju pitanja hoće li zastupnici HNS-a, HSU-a ili Laburista prijeći u Domoljubnu koaliciju? Nema takvih spinova’, kazao je Kosor.

Kosor ističe i da ‘nikakvih kontakata nije bilo, niti će ih biti iz jednostavnog razloga što je HSLS dio Domoljubne koalicije i tu čvrsto ostaje kakav god politički rasplet bio’.

‘Nema političkih pretrčavanja. Tko na tome radi, taj radi protiv demokratski procesa u Republici Hrvatskoj’, zaključio je Kosor. Usput budi rečeno, drugi kandidat HSLS-a koji se uspio plasirati u Sabor, Dario Hrebak, nije na današnjoj presici rekao ni jednu riječ, iako je cijelo vrijeme stajao tik uz Kosora.

O časnim ljudima i onima koji mijenjaju boje

‘S kim uđeš, s tim ostaješ. To je za časne ljude, a oni koji nisu časni, ti mijenjaju boje’, izjavio je Kosor ranije jutros i novinarima prije ulaska u središnjicu HDZ-a te ocijenio da SDP i njegovi partneri neće skupiti dovoljan broj potpisa za formiranje buduće vlade. U međuvremenu, naglasio je da Domoljubna koalicija skuplja svoje potpise i vjeruje da će ili biti dogovora s Mostom, ili se ide na nove izbore.

Komentirajući moguće daljnje pregovore Domoljubne koalicije s Mostom, Kosor je kazao: ‘Mi se ne sastajemo po kućama i ne naručujemo tajna snimanja ljudi s kojima želimo biti koalicijski partneri. Mi smo korektni’. Što se tiče možda mogućeg lakšeg dogovora s Mostom nakon izbacivanja Drage Prgometa, Kosor je rekao da to ovisi o Mostu, koji je i dalje ima 18 svojih zastupnika i za koga se opredijele, formirat će većinu u Saboru i buduću hrvatsku Vladu’, prenosi Kosorove riječi N1 televizija.

‘Moramo vladu formirati što prije radi svih hrvatskih građana’, poručio je Kosor i istaknuo da je Vlada nacionalnog jedinstva ‘neostvariva’. ‘Mi nismo u nikakvom sigurnosnom stanju da bi morali imati takvu vladu. Postoje tri velike grupacije, dvije mogu formirati većinu, Most neka se opredijeli i nema problema. Što se nas tiče, mi možemo biti dio vlasti, a možemo biti i jaka oporba’, naglasio je Kosor.

O partijskim Boškama Buhama na društvenim mrežama

On, kako je i napisao na svojem Facebook profilu još prije dva dana, ‘očekuje da će Domoljubna koalicija i HDZ u iduća dva tjedna uspješno završiti pregovore u interesu svih građana te da će se svi okrenuti hrvatskoj budućnosti’. ‘Očekujem da buduća vlada bude reformska te da što prije započnemo sa reformama javne uprave, poreznih politika, teritorijalnog ustroja, pravosuđa i obrazovanja’, zapisao je Kosor na društvenim mrežama i istaknuo: ‘HSLS podržava ideju vlade stručnjaka. Ako ne dođe do dogovora Domoljubne koalicije i Mosta, HSLS-ova dva saborska zastupnika će sa još jednim zastupnikom formirati svoj Klub zastupnika u Hrvatskom saboru i djelovati kao časna i konstruktivna oporba’.

‘U danima pred nama bit će puno dezinformacija i podmetanja od strane i desnog i lijevog paraobavještajnog podzemlja prema svim strankama, pa i prema HSLS-u (pretežito preko marginalnih portala i partijskih Boška Buha na društvenim mrežama ), no mi se u HSLS-u samo nadamo da će im dragi Bog oprostiti na tome što rade. U svojoj političkoj povijesti HSLS je donosio mnoge teške političke odluke ( i druge stranke će ih morati donijeti ovih dana ), no čast i čist obraz su uvijek bili na prvom mjestu, kako kad su stranku vodili Dražen Budiša i Vlado Gotovac, tako i danas’, piše Kosor i zaključuje: ‘Drago mi je da su i ovi izbori jasno pokazali da liberalna demokracija nema alternative!’

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...