Početna - GOSPODARSTVO - Kreće sufinanciranje za uređenje zgrada u Rijeci
obnavljanje fasade
foto: web

Kreće sufinanciranje za uređenje zgrada u Rijeci

Do 26. lipnja otvoren je javni poziv vlasnicima, odnosno suvlasnicima građevina na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke za korištenje sredstava spomeničke rente namijenjenih sufinanciranju Programa sanacije i obnove pročelja i krovova.

Svojim prijedlogom za sufinciranje troškova obnove pročelja i krovova tih građevina mogu se javiti isključivo vlasnici i suvlasnici građevina kao kulturno dobro i onih koje se nalaze unutar zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke određene Rješenjem Ministarstva kulture.

Prednost se daje građevinama koje se nalaze unutar takozvane zone prioriteta sukladno Rješenju Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine odnosno građevinama čija je kategorija unutar konzervatorske valorizacije veća, a prednost imaju i građevine koje su u većinskom vlasništvu fizičkih osoba, odnosno koje su stambeno i stambeno-poslovne namjene. Novim pravilnikom je otvorena mogućnost da preostali iznos troškova na izvođenju ukupnih radova sanacije korisnik osigura ne samo iz sredstava zajedničke pričuve te kredita poslovnih banaka, već i sredstava za poboljšanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira sufinancirati projekte energetske učinkovitosti u zgradastvu, a dio tih sredstava moći će dobiti i građani koji će se posredstvom jedinica lokalne samouprave ili upravitelja zgrada moći kandidirati za natječaje Fonda.

Podnositelj prijave dužan je izraditi glavni projekt sanacije i obnove pročelja i krova s troškovnikom izrađen u skladu sa zakonom o gradnji i drugim zakonima. Vlasnici građevina se mogu za sufinanciranje obnove prijaviti Gradu Rijeci, Odjelu gradske uprave za kulturu.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...