Početna - IZDVOJENO - MAGNIFICAT: RASKOŠ BAROKNE GLAZBE J. S. BACHA
magnificat2

MAGNIFICAT: RASKOŠ BAROKNE GLAZBE J. S. BACHA

Koncert „Magnificat“  odnosno večer Johanna Sebastiana Bacha povodom 330. obljetnice rođenja velikog njemačkog skladatelja na programu je u utorak 15. prosinca 2015. u 20.00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u okviru Komornih koncerata u Mramornoj dvorani u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca.

Na programu su koncerta dva Bachova djela koja će publici dočati svu raskošnu ljepotu barokne glazbe: 1. orkestralna suita (Ouvertüre) u C-duru te njegov veličanstveni Magnificat u D-duru.

U izvedbi koncerta sudjelovat će komorni orkestar i članovi zbora Opere HNK Ivana pl. Zajca, zbor Schola cantorum Rijeka (KUD-a Fratellanza ) te solisti: Marijana Prohaska (I. sopran), Ingrid Haller (II. sopran), Ivana Srbljan (mezzosopran), Marko Fortunato (tenor) i Dario Bercich (bas).

David Steffanuti, koji će dirigirati izvedbom, napomenuo je kako je već izvodio Bachov  „Magnificat“ ali kao violončelist u orkestru  te da mu je izuzetna čast ali i odgovornost ovoga puta dirigirati djelom, po njemu, najvećeg i najvažnijeg skladatelja čije djelo smatra poput Starog zavjeta u glazbi.  Iako je Bach djelo izvorno napisao u Es-duru, izvodit će se u D-duru, ali s četiri božićna umetka iz prve verzije. Naime, Bach je svoj Magnificat napisao za Božić, vrlo brzo po svom dolasku na mjesto kantora crkve sv. Tome u Leipzigu. No, kasnije ga je preradio, bez božićnih dijelova, kako bi se moglo izvoditi i za druge blagdane.
Johann Sebastian Bach(1685.-1750.), najveći njemački skladatelj razdoblja glazbenog baroka najveći je dio svojih skladbi posvetio crkvi. Tako je i djelo Magnificatili Veliča duša moja Gospoda, skladano 1724., zapravo hvalospjev Djevici Mariji.

Solistica na koncertu te voditeljica odnosno  zborovođa zbora Scola Cantorum Rijeka, Ingrid Haller ponosna je na nastavak suradnje s riječkim Kazalištem s kojim su već surađivali u projektu „ Od baroka do rocka“, na Riječkim ljetnim noćima u operi „La vida breve“,  u operi „Andrea Chénier“  a uskoro će i u „Muci po Ivanu“.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...