Početna - IZDVOJENO - Mala planinarska škola
planinar
web

Mala planinarska škola

Pokrenut je pilot program „Mala planinarska škola, u suradnji projekta Rijeka zdravi grad i Riječkog planinarskog saveza. Program ima cilj da se potaknu učenici da što više borave u prirodi, da steknu poštovanje prema prirodi i da nauče kako se u njoj ponašati. U projektu će sudjelovati učenici osnovnih škola Vladimir Gortan i Srdoči. Pilot-projekt “Mala planinarska škola” predstavljen je od voditeljice projekta Rijeka zdravi grad Irene Deže Starčević, predsjednika Riječkog planinarskog saveza Damira Konestre i Vedrana Grubelića, koji je član komisije za edukaciju mladih planinarskog saveza.

“U Riječkom planinarskom savezu zapitali smo se zašto u Hrvatskoj, za razliku od susjedne Slovenije, ima vrlo malo djece u planinama i uopće u prirodi te zašto roditelji rijetko djecu vode na organizirane planinarske pohode. Upravo kako bi takvo stanje promijenili pokrenuli smo pilot-projekt Mala planinarska škola kako bi osigurali podmladak planinarskim društvima ali, što je puno važnije, potaknuli učenike na planinarenje, koje osigurava zdrav razvoj mladog čovjeka,” kazao je Konestra.

Bavljenjem planinarstvom, dodao je Konestra, mlade se potiče na poštivanje prirode, ali i razvijanje čitavog niza pozitivnih životnih vještina, od poštivanja drugih i do razvoja samopoštovanja, odgovornosti i darežljivost.  U projekt će biti uključeno 35 djece 3. i 4. razreda Osnovne škole Vladimir Gortan, iz koje je poteklo i Planinarsko društvo Kamenjak, te u Osnove škole Srdoči, kao jedne od najvećih škola u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, koja je sama izrazila želju za razvijanjem planinarstva. Tijekom Male planinarske škole učenici će imati priliku naučiti više o povijesti planinarstva u Hrvatskoj, kretanju po terenu, planinarskoj etici, ekologiji i zaštiti bilja, postavljanju šatora i vezivanju čvorova, a usvojit će i niz planinarskih vještina. Pilot-projekt započinje već ovog tjedna, a provodit će se jednom tjedno u trajanju od jednog školskog sata, a osim nastave bit će organizirani i izleti te natjecanja planinarske orijentacije i planinarskih vještina. Također, svaki će učenik dobiti “Dnevnik mladog planinara”, knjižicu u kojoj će moći opisati izlete na kojima su bili s roditeljima, a sve s ciljem animiranja čitave obitelji na boravak u prirodi i planiranje.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...