Početna - IZDVOJENO - Med iz Hrvatske
med
arhiva

Med iz Hrvatske

Ovim projektom želi se potrošačima putem Znaka dati informaciju o podrijetlu kao i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima. U projektu mogu sudjelovati svi pčelari koji su upisani u Evidenciju pčelara u Republici Hrvatskoj te koji med prodaju na jedan od načina izravne prodaje (na gospodarstvu, tržnice, sajmovi i drugi vidovi izravne prodaje).

Svaki zainteresirani pčelar koji želi na pakiranjima meda koristiti znak Med iz Lijepe naše, podnosi Zahtjev za uzorkovanjem i analizom kvalitete uzoraka meda. Nakon provedene analize, ukoliko analiza zadovoljava svim propisanim parametrima, pčelaru se izdaje Certifikat kvalitete meda te se potpisuje Ugovor o korištenju znaka Med iz Lijepe naše.

Naljepnice za ambalažu meda izdaju se u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji pčelarima koji su ostvarili pravo na raspolaganje Certifikatom kvalitete. Naljepnica se označava neponovljivim serijskim brojem pomoću kojeg je moguće putem internetske aplikacije dostupne na www.hpa.hr provjeriti podatke o podrijetlu i vrsti meda. Provedbu i kontrolu projekta provode Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski pčelarski savez.

Pčelarstvo je u Republici Hrvatskoj tradicionalna poljoprivredna grana koja ima veliki gospodarski značaj. Pčelinji proizvodi – med, pelud, vosak, propolis, matična mliječ, te pčelinji otrov upotrebljavaju se kao hrana i dodatak prehrani zbog svojih funkcionalnih svojstava pri otklanjanju zdravstvenih problema. Upravo zato su pčelinji proizvodi važni za proizvodnju, kako prehrambenih, tako i drugih proizvoda. Republika Hrvatska zbog različitih klimatskih zona (mediteranska, kontinentalna, gorska) ima i različite uvjete za razvoj pčelarstva što omogućuje proizvodnju mnogih vrsta meda.

Prema podacima iz Hrvatskog pčelarskog saveza u Republici Hrvatskoj ima oko 650.000 košnica putem kojih se godišnje proizvede 7.000-8.000 tona meda. Prema podacima iz Evidencije pčelara u Republici Hrvatskoj je više od 11.000 pčelara od kojih je oko 8.000 organizirano u 145 udruga – članica Hrvatskog pčelarskog saveza. U Hrvatskoj se većina meda prodaje izravnom prodajom ”na kućnom pragu”.

 

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...