Početna - IZDVOJENO - Moguće nove zdrastvene usluge u ljekarnama
ljekarna
foto: web

Moguće nove zdrastvene usluge u ljekarnama

Ljekarne u Hrvatskoj uskoro bi mogle preuzeti dio usluga primarne zdrastvene zaštite, a farmaceutsku djelatnost više se neće percipirati isključivo kao trgovinu lijekovima. Ljekarne bi mogle preuzeti dio praćenja stanja kroničkih nezaraznih bolesnika. Nove usluge u ljekarnama bi mogle značiti spas za oko četristo malih ljekarni kojima prijeti zatvaranje nakon prvog kolovoza, kada se počinje primjenjivati novi pravilnik sa značajno sniženim veletrgovinskim maržama na lijekove.

Pritom se poziva na praksu nekih zemalja EU-a, gdje farmaceuti cijepe pacijente ili na drugi način sudjeluju u zdravstvenoj skrbi, poput praćenja stanja oboljelih od dijabetesa, visokog tlaka ili astme. Farmaceuti imaju osnovnu edukaciju, a ako im treba dodatna, oni će je organizirati. Žele promijeniti lošu sliku o ljekarnicima kao trgovcima koji samo dodaju lijek s police pacijentima. Za dodatne ljekarničke usluge prethodno treba uskladiti propise, standardizirati usluge te omogućiti da i ljekarnici, putem e-kartona, dobiju uvid u zdravstveno stanje pacijenta.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Prikupljanje božićnih drvaca na prostoru Grada Opatije

Nakon proteka božićno-novogodišnjih blagdana Komunalac d.o.o. organizirano prikuplja božićna drvca. Molimo građane da božićna drvca odlože pokraj vlastitog  spremnika za ...