Početna - IZDVOJENO - Najavljen 22. Međunarodni festival malih scena
festival malih scena
web

Najavljen 22. Međunarodni festival malih scena

Pod sloganom “Vrijeme sadašnjosti i teatra: od sjaja do očaja” u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku od 2. do 9. svibnja održat će se 22. međunarodni festival malih scena. U sklopu festivala prikazat će se osam predstava u izvedbi kazališta iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke i Rumunjske.

Ovogodišnji Međunarodni festival malih scena najavili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, umjetnički direktor Festivala Nenad Šegvić, selektor Bojan Munjin, koordinatorica festivalskoga programa Višnja Višnjić Karković te predstavnici sponzora, Tatjana Sundač, zamjenica direktora Regionalne direkcije Rijeka u Erste banci, generalnom sponzoru Festivala i Marina Rogović, direktorica Grand hotela Bonavia, festivalske rezidencije.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako će gledatelji imati prilike uživati u festivalskom programu, koji se, unatoč teškoj financijskoj situaciji, uspio održati zbog velikog entuzijazma Nenada Šegvića i potporu Grada Rijeke. Pročelnik Šarar izrazio je zadovoljstvo što je festival zadržao svoj kontinuitet više pod 20 godina, dok istovremeno neki istaknutiji kazališni festivali posustaju pritisnuti financijskim problemima.

Umjetnički direktor Šegvić zahvalio se Gradu Rijeci na podršci, dodavši kako vjeruje da će ovako sastavljen festivalski program zadovoljiti gledatelje različitih ukusa i s različitim poimanjem kazališne poetike.

Kako je predstavljajući program Festivala naglasio njegov selektor Bojan Munjin, problemski naslov ovogodišnjeg festivala je “Vrijeme sadašnjosti i teatra: od sjaja do očaja”.
“Kriza današnjeg vremena, sadržana u luku od sjaja do očaja, govori o tome da što brže idemo naprijed, sve više se strovaljujemo natrag, što više postajemo oduševljeni igračkama koje smo stvorili, sve manje nas zanimaju temelji našega postojanja. Jedan od tih temelja je i kultura, ako hoćete i teatar, kao refleksivni nerv našega bića, koji se neprestano pita,” kazao je Munjin, dodajući kako jer živimo u svijetu koji je ponovno stavio na kušnju mnoge naše napore, ukupnu egzistenciju, duhovnu sferu, smisao kulture, sve do mjere opstanka i takvih kulturnih okupljanja kao što je Međunarodni kazališni festival u Rijeci koji postoji više od 20 godina.

Svaka od osam predstava na svoj način progovara o blještavoj civilizaciji, paradoksalno razapetoj od sjaja do očaja. O oholosti današnjih ljudi koji troše, zabavljaju se i zaboravljaju na vlastitu odgovornost govori predstava “Buržoazija” kazališta Na balustradi (Divadlo na Zabradli) iz Praga, o krizi, ljubavi i beznađu “Kazimir i Karolina” Ateljea 212 iz Beograda, o ljudskoj iracionalnosti, uskosti i primitivizmu  predstava “Razbijeni vrč” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dok su rat, čovjekova destruktivnost i nasilnost teme predstave “Aleksandra Zec” HKD Teatra Rijeka. Gledat ćemo i predstave  o modernim demonima ili “Kratka priča o Antikristu”, Bitef teatra iz Beograda te o manipulatorima u službi napretka u predstavi “Instrukcija” Nacionalnog teatra “I. L. Caragiale” iz Bukurešta, kao i o usamljenosti i terorizmu zagrebačkog teatra “Moruzgva” u predstavi “Mobitel”, dok o erosu uništenja govori “Hedda Gabler” Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora.

Najbolje festivalske predstave izabrat će stručni žiri kojeg čine redateljica Tatjana Mandić Rigonat, glumica Sandra Lončarić Tankosić te redatelj Robert Raponja.

Kao i prijašnjih godina susreti s autorima i razgovori o predstavama održavat će se nakon predstave u atriju HKD-a na Sušaku. U pratećem programu u Galeriji Kortil će od 2. do 10. svibnja biti postavljena izložba “Od Dostojevskog do Mrozeka”, koja daje prikaz pedeset godina poljskog kazališnog plakata iz zbirke Muzeja plakata u Vilanovu, ogranka Narodnog muzeja u Varšavi. Izložba, koja je organizirana u povodu Godine poljskog kazališta, postavlja se u suradnji s Ambasadom Republike Poljske u Beogradu.

Festivalski program već četvrtu godinu za redom kao generalni sponzor prati Erste banka, koja je s Gradom Rijekom sklopila ugovor o sponzorstvu za niz kulturnih i sportskih manifestacija, dok je hotel Bonavia već tradicionalna festivalska rezidencija.

Rezervacija ulaznica bit će moguća od 8. travnja, na tel. 051 377 328, radnim danom od 10 do 12 sati. Prodaja ulaznica kreće 15. travnja, radnim danom od 18 do 20 sati na blagajni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, Strossmayerova 1, tel. 051 373 516.

Organizatori festivala su HKD Međunarodni festival malih scena i Grad Rijeka.

Cjelokupni program s kraćim opisom predstava može se pogledati na mrežnim stranicama 22. međunarodnog festivala malih scena Rijeka.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...