Početna - IZDVOJENO - Najavljen program radionica autorskog dokumentarnog filma
radionica

Najavljen program radionica autorskog dokumentarnog filma

Riječka Udruga UKUS predstavila se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja zajedničku sesiju radionice za razvoj autorskog dokumentarnog filma EX ORIENTE FILM + REFINERI koja se u Rijeci, treću godinu zaredom, održava od 20. do 25. srpnja, u suradnji s češkim Institutom dokumentarnog filma.

Udruga UKUS i Institut dokumentarnog filma i ove godine u Rijeci zajednički organiziraju jednu sesiju radionice autorskog dokumentarnog filma. IDF dolazi s programom stručnog usavršavanja za redatelje i producente dokumentarnih filmova Ex Oriente Film, a Udruga UKUS mu pridružuje metodologiju i polaznike vlastite platforme za potporu i razvoj hibridnog filma REFINERI, pa će se u Rijeci raditi na razvoju ukupno 16 unaprijed odabranih dokumentarnih filmskih projekata.

Udruga UKUS kroz platformu REFINERI omogućila je da na radionici sudjeluju četiri hibridna (igrano-dokumentarna) filmska projekta u razvoju iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dok je IDF kroz poznati program Ex Oriente Film odabrao 12 projekata (Hrvatska, Bugarska, Njemačka, Slovačka, Rumunjska, Mađarska, Poljska, Francuska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Švicarska, Češka, Kanada).

Mentor radionice je i likka Vehkalahti, nagrađivani finski producent i redatelj te bivši urednik dokumentarnog programa Finske nacionalne televizije, zatim ugledni slovački redatelj i producent Peter Kerekes koji će na plaži Grčevo prikazati feel-good dokumentarac 66 sezona, te austrijski producent Ralph VVieser koji je među ostalim producirao film Plati i ženi i aktivističku TV seriju VVastecooking. Istaknimo i dva hrvatska autora – nagrađivanog transmedijskog umjetnika Dalibora Martinisa čiji se radovi nalaze u kolekciji MoMA-e u New Yorku, te kultnog hrvatskog redatelja, crnovalovca Lordan Zafranović čije ćemo kratkometražne filmove iz kasnih 60-ih i ranih 70-ih gledati u Art-kinu. Svi će navedeni, i drugi mentori radionice, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održati inspirativna predavanja otvorena za javnost.

Osim profesionalnog vodstva za redatelje i producente dokumentarnih filmova u nastajanju, koje će pružiti sveukupno 14 međunarodnih tutora – vodećih stručnjaka u svojim područjima – Ex Oriente Film + REFINERI i javnosti otvara brojna predavanja,master classove i filmske projekcije uz prisustvo autora.
Predavanja, kao i cijeli program radionice, održavat će se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, u Mramornoj dvorani na 1. katu, a filmske projekcije u Art-kinu Croatia (u dvorani i u Ljetnom kinu) te na plaži Grčevo, kraj Beach bara Pajol. Svi programi su besplatni.

UKUS i IDF program izvode uz potporu HAVC-a, Zaklade Kultura nova, Grada Rijeke, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, MEDIA programa EU, Ministarstva kulture Češke, Kinematografskog fonda Češke, te u suradnji s Art-kinom Croatia, beach barom Pajol i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja.

Program radionice otvoren za javnost (besplatne filmske projekcije uz prisustva autora, te predavanja) na konferenciji su predstavili Aleš Suk, Željka Suková i Jelena Androić iz organizatorske udruge UKUS, Tea Perinčić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te autori filmskih projekata koji će se razvijati u sklopu radionice – Kristijan Vučković, Ana Jurčić i Marta Batinić, koji su razvoj svojih filmova počeli u sklopu platforme REFINERI u travnju ove godine.
Više informacija i program radionica i predavanja može se pronaći na Internet straniciUdruge UKUS.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...