Početna - IZDVOJENO - Nedostatak grobnih mjesta na Liburniji
foto: destinacije.com

Nedostatak grobnih mjesta na Liburniji

Na području Liburnije, koja obuhvaća četiri lokalne jedinice samouprave, Matulji, Opatija, Mošćenička Draga i Lovran, ima ukupno trinaest groblja. Od toga Općini Matulji pripadaju šest (Matulji, Rukavac, Brešca, Veli Brgud, Zvoneća, Mune), Gradu Opatiji četiri (Opatija, Volosko, Poljane i Veprinac), Mošćeničkoj Dragi dva (Mošćenice i Brseč), a Lovranu jedno.
Svim grobljima upravlja Komunalac d.o.o., a usluge koje pruža obuhvaćaju uređenje, izgradnju i dodjelu na korištenje grobnih mjesta, preuzimanje i prijevoze umrlih, ukope i prateće usluge, prodaju pogrebne opreme, redovno i pojačano održavanje groblja i drugo.
Postoji trend kupnje “mjesta pod zemljom”, a da bi osoba pravovremeno imala, za slučaj, svoje grobno mjesto. Grobna mjesta nisu jeftina, cijena jednoga iznosi 15.000 kuna, a ukoliko se želi kupiti grobnica koja može primiti četiri pokojnika, treba doslovno podići kredit, jer takva košta 50.000 kuna.
Zaprimnljeni zahtjevi građana za kupnju grobnog mjesta čuvaju se u evidenciji dok ne dođe vrijeme za realizaciju.
Ono što Komunalac planira učiniti je proširivanje groblja. Naime, nedostatak grobnih mjesta najviše je izražen u Općinama Lovran i Mošćenička Draga. Trenutno su na Liburniji 272 zahtijeva za kupnju grobnog mjesta i to najviše za groblja u Lovranu i Voloskom (67), za groblje u Rukavcu (62) te za groblje u Opatiji (32).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...