Početna - GOSPODARSTVO - Nema više gotovine za staro željezo

Nema više gotovine za staro željezo

Sliku surove svakodnevice vjerodostojno prikazuju kolone vozila za otkup metala koje se stvaraju ispred Metisa. Ono što smo nekad svi nazivali smećem, danas je brojnima dragocjen izvor prihoda. Iz daljine najčišća županija Hrvatske ukazuje na veliku ekološku osviještenost, iz blizine to je borba za puko preživljavanje.

Naime, dosad su fizičke osobe prilikom prodaje metalnog otpada mogle ukupno podići gotovinu u iznosu od najviše 1.450 kuna mjesečno. Kako bi izbjegli propise, snalazili su se dovodeći ostale članove obitelji, rodbinu, prijatelje.

Prema novom pravilniku Zakona o održivom gospodarenju otpadom koji je upravo stupio na snagu, fizičkim osobama odsad se isplaćuje svega stotinu kuna u gotovini po zaprimljenom otpadu, a ostatak na žiro račun. I premda u slučaju uplate na račun nema limita, prodavači otpadnih sirovina negoduju.

Cijene otkupa otpadnih sirovina redovito se mijenjaju prema međunarodnim propisima, a razlike u cijeni mogu dostizati i do nekoliko kuna. Trenutno za kilogram željeza isplaćuje se 1.20 kuna a za lim 0,80 kn. Puno veći iznosi nude se za bakar (31 kn/kg), mesinga (17), prokroma, aluminija i olova (5).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...