Početna - IZDVOJENO - Novi pravilnik u školama, pročitajte koje su kazne za prepisivanje, vrijeđanje, korištenje mobitela…
školske klupe
web

Novi pravilnik u školama, pročitajte koje su kazne za prepisivanje, vrijeđanje, korištenje mobitela…

Srednjoškolac će zaraditi openu pred isključenje iz škole, a osnovnoškolac strogi ukor ukoliko unesu u školu oružje ali ga pritom ne koriste odnosno nikog ne ugroze.

Najtroža pedagoška mjera preseljenje u drugu školu (osnovac) ili isključenje iz škole (srednjoškolac) slijedi ako učenik oružje koristi, pri čemu “ugrozi sigurnost” drugih učenika ili zaposlenika škole, mjera je to koja proizlazi iz novog prijedloga Pravilnika o pedagoškim mjerama u školama.

Povrede ponašanja na temelju kojih će se od jeseni izricati pedagoške mjere za sve učenike u osnovnim i srednjim školama dijele se na četiri razine – lakše, teže, teške i osobito teške. Pritom u tešku povredu ponašanja ulazi unošenje oružja i opasnih predmeta u škole, a kao osobito teška smatra se korištenje oružja uz ugrožavanje sigurnosti. U istu kategoriju kao i korištenje oružja u školi ulaze – teška krađa, krivotvorenje i nasilno ponašanje.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pustilo je u javnu raspravu (e-savjetovanje) prijedlog Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, pri čemu je zadržana praksa po kojoj se učenici formalno ne izbacuju iz osnovne škole (za razliku od onih u srednjoj), već je najteža pedagoška kazna za osnovce preseljenje u drugu školu. Osnovci tako mogu biti kažnjeni opomenom, ukorom, strogim ukorom i preseljenjem, a srednjoškolci uz opomenu i ukor mogu zaraditi još i opomenu pred isključenje i isključenje iz škole.

Pedagoške mjere, predviđa prijedlog, izriču se zbog povrede dužnosti, neispunjavanja obveza, nasilničkog ponašanja i drugih neprimjerenih ponašanja. Po ovome prijedlogu, koji je na e-savjetovanju do 27. srpnja, svaki razrednik obavezan je na početku svake školske godine izvijestiti roditelje o pedagoškim mjerama.

Mjere se po novom dokumentu izriču i zbog neopravdanih sati. Tako će opomena slijediti kako za ponavljanje lakših povreda tako i za skupljenih 1 do 1,5 posto neopravdanih. Ukor će se dobivati za 1,5 do 2 posto neopravdanih, strogi ukor za 2 do 2,5 posto, a preseljenje ili isključenje za više od 2,5 posto neopravdanih od ukupnog broja sati.

Roditelji koji žele opravdati izostanak djetetu iz škole, morat će to učiniti u roku od pet dana od povratka učenika u školu. Prema informacijama iz Ministarstva obrazovanja, Pravilnik je izrađen na temelju novog Zakona o osnovnom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju, a očekuje se da bi trebao stupiti na snagu početkom nove školske godine. Smatraju da će pravilnik preciznije utvrditi i ujednačiti kriterije za izricanje pedagoških mjera. Cilj je da se za istu ili približno istu težinu prekršaja utvrde iste mjere, koje su dosad uglavnom bile propisane školskim statutima i razlikovale se od škole do škole. Nije im bio cilj, kažu, ići na štetu djece, piše Jutarnji list.

LAKŠA POVREDA

kazna opomena:

1. Ometanje nastave: izazivanje nereda, buke, pričanje nakon opomene, dovikivanje

2. Bacanje smeća

3. Korištenje mobitela

4. Uznemiravanje, naguravanje, gađanje stvarima

5. Klađenje i kockanje

TEŽE POVREDE

kazna ukor:

1. Korištenje nedopuštenih izvora podataka u svrhu prepisivanja (tablet, mobitel…)

2. Omalovažavanje, vrijeđanje, širenje neistina i glasina

3. Unošenje ili konzumiranje droge, alkohola i cigareta

4. Dovođenje neovlaštenih osoba koje su nanijele štetu školi ili osobama

5. Uništavanje imovine nanošenjem veće štete

TEŠKE POVREDE

kazna strogi ukor u osnovnoj školi, opomena pred isključenje u srednjoj školi:

1. Poticanje nasilja (uključuje i skandiranje i snimanje nasilja)

2. Krivotvorenje ispričnica

3. Poticanje grupnog govora mržnje

4. Krađa, uništavanje službene dokumentacije škole ili prisila (npr. iznuđivanje novca od drugog učenika)

5. Unošenje oružja i opasnih predmeta

OSOBITO TEŠKE POVREDE

kazna preseljenje u drugu OŠ, isključenje iz SŠ:

1. Krivotvorenje službene dokumentacije škole

2. Objavljivanje materijala

elektroničkim ili drugim putem, a koji za posljedicu imaju povredu ugleda, časti i dostojanstva druge osobe

3. Teška krađa, tj. krađa počinjena na opasan ili drzak način, obijanjem, provaljivanjem ili svladavanjem prepreka da se dođe do stvari

4. Ugrožavanje sigurnosti učenika ili radnika škole

korištenjem oružja ili opasnih predmeta

5. Nasilno ponašanje

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...