Početna - IZDVOJENO - Obnovite krov i uštedite četiri tisuće kuna godišnje
solarno grijanje
foto: web

Obnovite krov i uštedite četiri tisuće kuna godišnje

Obnove će se sufinancirati s najviše 40% iznosa, a mogu se obnavljati samo legalne kuće, stambene zgrade do 400 četvornih metara. Program energetske obnove obiteljskih kuća od 2014. do 2020. godine, čiji je cilj pokrenuti investicije i aktivirati građevinarstvo te uštedjeti energiju, taj program biti će donesen Vladi.  Očekuje se poticanje investicija u iznosu od 207,5 milijuna kuna godišnje, tako će doći do smanjenja troškova grijanja kod građana za 24 milijuna kuna godišnje.

Zaposliti će 700 ljudi godišnje. Ulaganjem deset tisuća kuna u izolaciju na krovu tipične obiteljske kuće u kontinentalnoj Hrvatskoj godišnje može uštedjeti oko 4000 kuna.

U planu je donošenje programa energetske obnove za višestambene zgrade te za zgrade komercijalne namjene. Energetska obnova biti će subvencionirana iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond je početkom ožujka već raspisao natječaje za subvencioniranje energetskih obnova, a na raspolaganju ima 35 milijuna kuna. Investicije će sufinancirati s najviše 40 posto iznosa. U programu mogu sudjelovati samo legalne kuće, odnosno stambene zgrade do četristo četvornih metara.

Prioritet za subvencioniranje obnove, prema programu, kuće su izgrađene do 1980. godine. Takvih je najveći broj, a imaju minimalnu ili nikakvu izolaciju. Sigurno će u prednosti biti u kuće u kontinentalnom dijelu zemlje jer troše mnogo više energije nego kuće na obali te im se ulaganje kroz uštede vrati dvostruko brže. Ulaganje u izolaciju zgrada, osim aktiviranja građevinskog sektora i ušteda građana, za cilj ima i smanjenje emisije ugljikova dioksida za 14.500 tona godišnje.

Namjera je programa koji se danas donosi na Vladi maksimalno smanjenje korištenja električne energije i tekućih goriva za grijanje.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...