Početna - IZDVOJENO - Odgođena odluka o Sanaderovom jamstvu
ivo sanader

Odgođena odluka o Sanaderovom jamstvu

Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda izjavio je da je za sada odgođeno odlučivanje o ponuđenom jamstvu. Sud  je ustvrdio da ponuđena dokumentacija nije dostatna, te će tražiti od obrane da dostavi potrebne dokumente prije nego što se nastavi odlučivanje. Mi smo još početkom rujna pisali kako će doći do ovog, odnosno kako će pasti slučaj Fimi-medija.

Sanaderova obrana pronašla je način kako uplatiti jamčevinu za njega. Vrhovni je sud, podsjetimo, ukinuo nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi medija, a Ivo Sanader, kako bi izašao iz pritvora mora platiti 12,4 milijuna kuna jamčevine. Njegovi su odvjetnici, navodno “pronašli” dvije nekretnine koje će založiti.

– Love nema, ali imamo dvije nekretnine koje ćemo ponuditi – rekla nam je odvjetnicaJadranka Sloković i dobacila kako će svi biti iznenađeni kada se sazna o čijim nekretninama se radi. Očito je riječ o skupim objektima kada su samo dva dostatna da pokriju cijelu jamčevinu.

Jedna nekretnina je kuća u Zagrebu u vlasništvu Sanaderovog odvjetnika Gorana Suića, koja je procijenjena na 9 milijuna kuna, a druga nekretnina je dio obiteljske kuće Mirjane Sanader u Kozarčevoj ulici, koji nije pod sudskom blokadom, piše 24 sata.

Vijeće će koje će procijeniti jesu li te predložene nekretnine adekvatne, odnosno vrijede li 12,4 milijuna kuna, a ako je tako onda postoje dvije varijante.

Prema jednoj, USKOK ima pravo žalbe Vrhovnom sudu na odluku o jamčevini, te Sanader neće moći izaći iz Remetinca prije idućeg tjedna. No, prema drugoj varijanti, Sanaderovi odvjetnici tvrde da USKOK nema pravo žalbe. U tom slučaju, Sanader bi već danas mogao ići na Županijski sud gdje će se očitovati da prihvaća uvjete jamstva i da neće napuštati Hrvatsku. Nakon toga, vraća se u Remetinec, gdje se razdužuje i izlazi na slobodu.

Ipak, čini se da je Sanaderov izlazak iz pritvora u petak upitan. Naime,  kako se doznaje, čini se da je sudsko vijeće našlo neke nepravilnosti u zahtjevu za jamčevinu za Ivu Sanadera.

U četvrtak su Sanaderovi prijatelji Luka Bebić i Jerko Rošin rekli da su spremni ponovno svojim nekretninama jamčiti da Sanader neće pobjeći ako ga puste na slobodu. Podsjećamo, prije nekoliko godina nekretnine su založili i Sanaderova supruga Mirjana te njegov prijatelj Mario Zubović. Međutim, ni to nije bilo dovoljno nego su morali još skupiti 300.000 eura gotovine.

– Ja sam i prije 5 godina bio siguran da Sanader neće pobjeći pa sam zato jamčio nekretninom, Spreman sam to učiniti ponovno. Njemu su sudili kao na Divljem zapadu: ‘Evo konjokradice! Objesimo ga pa ćemo mu poslije suditi’ – rekao je Bebić.

Osim što mora platiti jamčevinu, Ivi Sanaderu je sud odredio mjere opreza. To znači da će mu privremeno oduzeti putovnicu i da će se u određenom vremenskom razdoblju morati javljati svaki prvi ponedjeljak u mjesecu sudu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...