Početna - IZDVOJENO - Opatija Coffeehouse debate: Budućnost Eurozone
eurozona

Opatija Coffeehouse debate: Budućnost Eurozone

Stabilnost eura i eurozone tema je od velikog značaja za sve nas, ali i za preko pola milijarde ljudi koji su građani Europske unije. Ova je tema, zbog sve češćih kriza koje potresaju ekonomije pojedinih država članica, ujedno i sve aktualnija, te se zadnjih nekoliko godina sve češće izražavaju sumnje u dugotrajnu održivost europske monetarne unije.

Zanimljivo pitanje nije samo što čeka euro kao valutu, nego i kako postojanje zajedničke valute utječe na države članice, koje se pak ekonomski bitno razlikuju i primjenjuju bitno različite fiskalne politike. Što čeka Hrvatsku nakon uvođenja eura (treba li ga se uopće uvoditi?), kako su se druge države slične Hrvatskoj snašle prilikom prelaska na euro, te kako će izgledati europska mentarna unija kroz pet ili deset godina samo su neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti na sljedećoj panel-diskusiji.

Kako bi dobili što kvalitetnije odgovore, u Opatiju dovodimo dva vrhunska stručnjaka u ovom području. Prof. dr.sc. Maks Tajnikar, čuveni ekonomist sa Sveučilišta u Ljubljani i bivši slovenski ministar gospodarstva, javnosti je poznat po brojnim zanimljivim intervijuima u kojima kritizira loš utjecaj politika štednje na članice Europske unije koje je najteže zahvatila ekonomska kriza. Prof. dr.sc. Jože Mencinger, bivši slovenski ministar financija i rektor Sveučilišta u Ljubljani, član Europske akademije znanosti i umjetnosti i autor brojnih knjiga i publikacija, objasniti će nam kako je ulazak u europsku monetarnu uniju utjecao na Sloveniju, i kako bi isti mogao utjecati na Hrvatsku (dio odgovora može se naslutiti u intervijuu u Novom listu).

Organizatori panel-diskusije iz Udruge “Kulturni front” i Milenij hotela Opatija, u suradnji sa Odsjekom za filozofiju Sveučilišta u Rijeci, pozivaju sve zainteresirane da se pridruže 21. siječnja na na starom i dobro provjerenom mjestu, te u nešto izmjenjenom formatu, i uz čaj ili kavu provedu ovu siječanjsku večer.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...