Početna - IZDVOJENO - Otvoreni dan ornitološkog kampa „Učka 2021.“

Otvoreni dan ornitološkog kampa „Učka 2021.“

Ornitološki kamp „Učka 2021.“ održava se od 17. kolovoza do 4. rujna, na lokvi Rovozna, unutar zaštićenog područja Parka prirode Učka. Lokva se nalazi na istočnim obroncima Učke, iznad Mošćenica i Sv. Jelene. Kamp, 16. godinu za redom, organizira Udruga BIOM, u suradnji s Parkom prirode Učka.

Misija ovog kampa je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje lokalnog sastava vrsta ptica. Službeni prstenovači Udruge BIOM u okolici lokve podižu ornitološke mreže te uhvaćenim jedinkama ptica uzimaju mjere, određuju vrstu, spol i starost te im stavljaju prsten. Ptice se puštaju u najkraćem mogućem vremenu i njihova sigurnost je na prvom mjestu.

U kampu sudjeluju volonteri iz Hrvatske i inozemstva, a u srijedu 18. kolovoza, od 14 do 19 sati, održat će se Otvoreni dan ornitološkog kampa „Učka 2021.“. U pratnji ornitologa, posjetitelji će imati priliku upoznati se s lokalnim gnjezdaricama, ali i pticama koje ovaj lokalitet koriste kao svoje jesensko odmaralište na početku selidbe. Također će biti predstavljena i demonstrirana metoda prstenovanja ptica, a moći će se čuti i nešto više o lokalnoj botaničkoj raznolikosti.

Otvoreni dan ornitološkog kampa prilika je da saznate sve što vas zanima o pticama i njihovim staništima, kao i da pobliže upoznate neke od vrsta koje migriraju preko Učke.

Ornitološki kamp Učka održava se u sklopu projekta LIFE Against Bird Crime (LIFE17 GIE/NL/000599), koji je financiran kroz Program LIFE Europske Unije te ga sufinancira Ured za udruge Republike Hrvatske te program Hatch podržan od Fundacije MAVA.

Izvor: Park prirode Učka

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...